torsdag 26 februari 2009

Seminarium om nätbaserad värdering och examination

Ett skandinaviskt heldagsseminarium om nätbaserad värdering och examination äger rum 22 april i Malmö med föreläsare och deltagare från hela Norden. Det här är ett högintressant område och här finns en bra möjlighet att ta del av den senaste forskningen samt erfarenheter.
Läs mer om seminariet på LearningNet.

Brev om framtidens utbildning

Marc Prensky har skrivit ett öppet brev till Barack Obama där han uppmuntrar den nya presidenten att ta radikala grepp för att se till att det amerikanska utbildningssystemet blir relevant framöver. Han menar bland annat att traditionella undervisningsmetoder inte fungerar i dagens skolor och högskolor och att vi måste utbilda våra studenter för ett arbetsliv med helt andra krav än under 1900-talet.
Läs brevet och fundera över hur mycket också gäller det svenska utbildningssystemet. Kunde man skicka ungefär samma brev till Fredrik Reinfeldt?

Handbok om digital kompetens

EU satsar mycket på att utveckla den digitala kompetensen (digital literacy) och det finns nu en uppdaterad handbok om hur nätet fungerar och vilka möjligheter som finns inom utbildning, informationssökning, samhällsutveckling mm. Handboken heter Internet Literacy Handbook och finns på engelska och franska. Man kan läsa den i olika format beroende på din dators kapacitet; en animerad Flash-version eller en mer statisk html-version.
Den innehåller faktablad om olika aspekter av det digitala samhället (säkerhet, e-lärande, informationssökning, e-government) och ger många goda exempel på tjänster i bruk.

onsdag 25 februari 2009

Studenter och lärare driver utvecklingen inom högre utbildning

Enligt en artikel i brittiske The Guardian, University challenge - Dawn of the cyberstudent, står högre utbildning inför stora utmaningar på grund av nya nätbaserade tekniker och tjänster. Sociala verktyg som wikis och bloggar används alltmer för att dela med sig kunskap och idéer och studenter och lärare samarbetar i internationella nätverk kring utvecklingen. Det finns en växande öppenhet inom utbildning att kollaborera kring kursmaterial och låna av varandra och detta gör det svårt att tillämpa traditionella kriterier kring upphovsrätt. Malcolm Read av Joint Information Systems Committee säger "It's hard to patent an idea if you have discussed it with the whole world first."
Utvecklingen drivs framåt främst av studenter och entusiastiska lärare snarare än strategiska satsningar från universitetsledningar eller utbildningsdepartement.
Som exempel på globaliseringen står det att brittiska Open University har haft cirka 3 miljoner nedladdningar av föreläsningar från sin site på iTunes U under det senaste året, därav 87% var till användare utanför Storbritannien.

söndag 22 februari 2009

Adobe erbjuder gratis e-möte för 3 parter

Adobe erbjuder en gratis version av e-mötesverktyget Adobe Connect för upp till 3 parter. Verktyget heter Adobe Connect Now och har ungefär samma funktionalitet som betalversionen Adobe Connect Professional (video, ljud, text, skärmdelning, whiteboard) men bara för 3 deltagare.

fredag 20 februari 2009

Googleanpassning för Moodle

Enligt en artikel i Campus Technology kommer nästa version av Google Apps Education Edition att integreras i lärplattformen Moodle. Google Apps inkluderar tjänster som Google Docs, Googlemail, Google Calendar och Google Talk. Läs mer på Moodlerooms.

torsdag 19 februari 2009

TeacherTube - YouTube för lärare

YouTube innehåller ju många bra filmer som kan användas inom utbildning men det finns även en särskild variant riktad mot lärare, TeacherTube. Man kan lägga in filmer, bifoga lektionsplaner och tips, skapa egna bibliotek, skapa nätverk och kommentera. En omfattande samling inom de flesta ämnesområdena men den största delen är riktad mot skolor mer än högre utbildning.

Nya studentgrupper behöver mer struktur

Gunnar Grepperud, professor vid Tromsö Universitet, har skrivit en kort artikel i ScieCom Info nr4 2008 som heter Open Learning - Experiences and Paradox. I Norden finns ett stort utbud av nätbaserade högskoleutbildningar som lockar alltfler studenter, oftast över 25, som kombinerar studier med arbete och familj. Genom dessa utbildningar har nya studentgruper fått möjlighet att delta i högre utbildning.
Men Professor Grepperud ser en intressant trend. Lärosäten vill gärna göra sina utbildnigar så flexibla som möjligt för att locka flera nya studenter men samtidigt finns det indikationer att särskilt just dessa studenter uppskattar mest en tydlig struktur i sina utbildningar. Många uppskattar fysiska träffar och chansen att komma hemifrån. Utan stöd är risken för avhopp stor. De som däremot uppskattar flexibiliteten är studievana studenter som kan ta för sig och inte behöver mycket stöd.

tisdag 17 februari 2009

Undersökning om blended learning på campus

En av våra lärare i engelska här på Högskolan i Kalmar, Satish Patel, tillämpar begreppet blended learning på sina campuskurser där en stor del av kursen sker på nätet, kombinerat med seminarier på campus. Han har gjort en undersökning om hur studenterna på en A-kurs i engelska upplever den otraditionella uppläggningen utan salsföreläsningar och med mycket interaktivitet på nätet. Totalt 38 studenter svarade på enkäten. Bland annat visar undersökningen att studenterna föredrar kursens nuvarande struktur framför en mer traditionell föreläsningskurs. Titta gärna på sammanställningen av enkätsvaren.

Datorer i föreläsningssalen

Många studenter sitter med bärbara datorer på föreläsningar. En del antecknar medan en del kollar mail, läser nyheter, kollar Facebook mm.
Tony Bates skriver ett intressant inlägg "Laptops in lectures" i sin blogg och menar att vi bör ifrågasätta föreläsningsformen lite mer. Om studenterna har med sig sina datorer varför inte ge dem gruppuppgifter som kräver informationssökning?
En annan artikel Can I have your half attention please? skriver att nätets frestelser väger oftast tyngre än lärarens föreläsning. En lärare hade lyckats få studenterna att acceptera datorfria sessioner med bättre betyg som resultat. Flera lärare menar att även om en del personer har en bra simultanförmåga de flesta tappar koncentration helt enkelt.

måndag 16 februari 2009

Nätuniversitetet på amerikanska

Under flera år hade vi en webbplats som samlade alla nätbaserade högskoleutbildningar på ett ställe, gamla Nätuniversitetet. Nu har ju databasen flyttat in i studera.nu. I USA finns motsvarigheten, Adultlearn.com, med ett stort och brett sortiment nätbaserade utbildningar, både från alla online universitet men även campusuniversitet.

fredag 13 februari 2009

Föreläsningar via YouTube

Många lärosäten i världen lägger ut föreläsningar via iTunes U men nu satsar även YouTube på den akademiska marknaden. Enligt en artikel i The Wired Campus har flera amerikanska lärosäten som Stanford, Berkeley, Duke och UCLA redan etablerat egna profilerade webbplatser i YouTube. Allt material läggs ut gratis med en Creative Commons licens som betyder att materialet kan kopieras och användas av andra.

torsdag 12 februari 2009

Det papperslösa klassrummet

Hur mycket papper använder vi på jobbet? Hur mycket delas ut till studenter? Hur mycket behövs egentligen? Vi kan säkert spara mycket pengar och resurser om vi tittar lite kritiskt på alla utskrifter och all kopiering som vi gör. Det finns en bra blogg, Teach Paperless, som diskuterar hur vi kan dra ner på onödiga utskrifter och ger tips om hur man kan faktiskt undervisa papperslöst.
Ett bra exempel på en skola som har sparat miljön och mycket pengar genom att dra ner på sådana kostnader finns i en artikel i The Guardian "Is the paperless school in sight?".

onsdag 11 februari 2009

Wiki inom utbildning

Det finns två nya artiklar av Ruth Reynard i webbtidningen Campus Technology om hur man bäst använder wikis inom utbildning. En wiki passar utmärkt för kollaborativt grupparbete där flera ska kunna skriva och redigera en rapport eller uppsats. Innan man börjar använda verktyget med studenter bör man förstås prova på att använda det själv, gärna tillsammans med några kollegor. Läraren ska känna sig bekväm med verktyget och har en klar idé om varför man använder just en wiki för uppgiften.

Världens bästa universitet på webben

Ett spanskt forskningsgrupp, The Cybermetrics Lab, har tagit fram en lista över de bästa universiteten i världen utifrån deras webbplatser. De har tittat på faktorer som e-publicering av forskningsresultat, tillgänglighet, sökningar i Google Scholar mm och rangordnat de 4000 bästa lärosäten. Undersökningen har tittat på “the performance and impact of universities through their Web presence.” Lärosätenas inställning till öppen tillgänglighet (Open Access) har varit avgörande.
Bara 6 av de 50 bästa lärosäten ligger utanför USA och ettan är inte särskilt överaskande; Massachusetts Institute of Technology. Bästa svenska universitet var KTH på 84:e plats.
Se även artikeln i The Wired Campus.

fredag 6 februari 2009

Uppsving för videomöten

Dagens Nyheter rapporterar en markant ökning av videomöten i finanskrisens spår. Flera företag har infört hårda restriktioner på tjänsteresor och då ökar efterfrågan för videomöten. Konferensrummen utrustas för att underlätta kommunikationen, framför allt inom internationella storföretag som Electrolux, H & M och Ericsson.

Google skannar in världens böcker

Google håller på att skapa ett gigantiskt världsbibliotek på nätet genom att skanna in cirka 80 miljoner böcker och lägga ut dem. De har träffat ett avtal med amerikanska förläggare och frågan är hur detta påverkar resten av världen. Läs artikeln i Dagens Nyheter.

torsdag 5 februari 2009

Lättare att bestämma mötestider

Det finns flera enkla verktyg som gör det lättare att bestämma mötestider. Många av oss skickar massor av mail innan vi kan bestämma en lämplig tid för ett möte och det kan leda till onödigt mycket i IN-korgen. Två bra nätbaserade verktyg, Doodle och Meeting Wizard, förenklar processen och som arrangör kan du se på en webbsida vilka datum gruppmedlemmarna föredrar. Man kan även samordna mellan kollegor med olika e-postsystem.

Rapport om hur vi hanterar lärobjekt

En ny rapport, Lärobjekt - Kännedom och spridning vid landets lärosäten, har nyligen kommit ut. Konsultföretaget Learning Objects AB har genomfört denna undersökning för att se hur svenska lärosäten använder och hanterar lärobjekt. De har upptäckt att begreppet lärobjekt är mer känd än vid första undersökningen 2006. Det är oftast den enskilda läraren som producerar lärobjekt och de lagras oftast på lärarens egen dator och det finns sällan något system för indexering och katalogisering. Bara i undantagsfall har biblioteket tagit ansvar för hantering och tillgängligörande av lärobjekt.

tisdag 3 februari 2009

Academia.edu

Academia.edu är en ganska ny tjänst som visar världens lärosäten och vem som arbetar inom vilka ämnesområden. Man letar fram universitetet, ämnesområde och ser vem som arbetar med vad. Varje akademiker kan lägga upp en egen hemsida där man presenterar vad man arbetar med och tjänsten kan sedan leta fram alla andra akademiker i nätverket som jobbar inom samma område. Ett slags Facebook för akademiker kanske. Just nu saknas de flesta svenska lärostena men det är väl upp till oss att sätta igång bara.

måndag 2 februari 2009

Rapporter och trender

How to use social software in higher education
En handbok från EU-projektet iCamp, där universitet från 11 länder har samarbetat, som ger exempel på hur man använder wikis, sociala nätverk, bloggar och e-publicering inom högre utbildning.

Sustainable ICT in Further and Higher Education
En ny rapport från brittiska JISC (ungefär en motsvarighet till gamla NSHU). Hur miljövänlig är vår användning av IKT egentligen? Vi byter ut fungerande datorer med jämna mellanrum och använder väldigt mycket el för att hålla igång alla maskiner. Kan vi spara på resurser på ett smartare sätt genom att använda moderna tunna klienter (s.k. cloud computing) och flera nätbaserade tjänster i stället för att spara allt på egna servrar. Intressant och tankeväckande rapport.

Flera trender inom e-lärande
Det är ju vanligt att vi blickar framåt så här års och bloggaren Tony Karrer bidrar med sina spaningar i E-learning predictions for 2009. Jänför gärna med Horizon Report 2009 som jag tipsade om tidigare.

EDEN konferens 2009

EDEN (European Distance and E-learning Network) har sin årliga konferens i Gdansk 10-13 juni. Årets tema är Innovation and learning communities. Som conference patron har de lyckats rekrytera ingen mindre än Lech Walesa.

söndag 1 februari 2009

University of the people

Ett nytt virtuellt universitet börjar ta form där allt material ligger på nätet och studenter och lärare samarbetar och diskuterar via sociala nätverk. Universitetet heter University of the People och kommer att använda allt material som redan ligger gratis på nätet som till exempel MIT:s Open Course Ware och alla föreläsningar som ligger på iTunes U.
Se artiklarna i International Herald Tribune och Wired Campus.

Ny avhandling - Flexibel utbildning i praktiken

Anita Mattssons avhandling undersöker hur man skapar flexibla utbildningar; vilka krav sätts på både lärarna och studenterna och hur flexibla kan vi vara?

Flexibel utbildning i praktiken : en fallstudie av pedagogiska processer i en distansutbildning med en öppen design för samarbetslärande av Anita Mattsson (Högskolan i Skövde)
ISBN 978-91-7346-627-1

En bra recension av boken finns hos KK-Stiftelsen.