måndag 2 juli 2018

Två viktiga regeringsbeslut kring distansutbildning

Under min sommarledighet har regeringen kommit med två väldigt positiva besked som påverkar distansutbildning, breddad rekrytering och kompetensförsörjning.

Utveckling av distansutbildning för hela landet

Först kom ett pressmeddelande från Regeringskansliet (Regeringen vill utveckla distansutbildningen – för ett Sverige som håller ihop) med beskedet att Universitets- och högskolerådet (UHR) får uppdraget att planera för en utlysning av totalt 40 miljoner kronor under åren 2019–2020 till projekt som utvecklar distansutbildningen. Många kommuner har problem med kompetensförsörjningen och det finns ett starkt behov av kompetensutveckling på plats via olika distansutbildningsformer för att företagen kan hitta personal med rätt kompetens. Enligt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht:

- Ett av de vanligaste problemen som företagare på landsbygden brukar lyfta med mig är svårigheterna att få tag på rätt utbildad personal. Den här satsningen på distansutbildning kommer att leda till att fler kan delta i högre utbildning på landsbygden, vilket i sin tur också kommer göra det lättare för landsbygdsföretag att få tag på den kompetens som de behöver. Det är viktigt för jobben och tillväxten i hela landet.

Läs även en bloggpost om uppdraget av UHRs generaldirektör, Karin Röding, Distansutbildningen ska utvecklas – nytt uppdrag till UHR.

Tydligare regler för MOOCs

Sedan kom beskedet att regeringen ger landets universitet och högskolor större möjligheter att erbjuda öppna nätkurser (MOOCs) i enlighet med UKÄs utredning om frågan som presenterades i fjol. Enligt pressmeddelandet från Regeringskansliet, Öppen nätbaserad utbildning för alla – nu blir det lättare att anordna MOOCs, kommer ett särskilt kapitel om öppen nätbaserad utbildning att skrivas in i högskoleförordningen för att förtydliga regelverket kring MOOCs i Sverige. Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, säger:

- Den digitala utvecklingen gör att allmänheten enkelt och utan kostnad kan ta del av föreläsningar om exempelvis nya spännande forskningsresultat. Med öppen nätbaserad utbildning finns potential att nå nya grupper, till exempel asylsökande. Öppen nätbaserad utbildning innebär därför fantastiska möjligheter för den enskilde, men också för lärosätet som får större synlighet och genomslag för sitt arbete.


Inga kommentarer: