fredag 20 juli 2012

Openaccess-tidskrifter lika ofta citerade som prenumerationstidskrifter

En ny studie från Svenska Handelshögskolan i Helsingfors visar att det inte finns någon skillnad mellan att publicera i gratis öppna tidskrifter (open access) än i de traditionella prenumerationsbundna vetenskapliga tidskrifter. En artikel hos Sveriges Radio, Lika hög kvalité i gratis vetenskapliga tidskrifter, skriver att forskare som publicerar i öppna tidskrifter blir citerade lika ofta som kollegor som publicerar i traditionella betaltidskrifter. enligt en av forskarna, Bo-Christer Björk:

- Det betyder alltså att om forskare ska välja om de vill publicera sig i open access-journaler eller prenumerations-journaler så spelar det ingen roll för hur mycket citeringar de kan förvänta sig att få.

Nyligen har den brittiska regeringen bestämt att all forskning som bedrivs med offentlig finansiering måste publiceras öppet och anrika Harvard Universitet har uppmuntrat sina lärare och forskare att också publicera i openaccess-tidskrifter.

Lyssna på reportaget från Sveriges Radio här.

Lyssna: Open access


Läs artikeln:
Bo-Christer Björk och David Solomon: "Open access versus subscription journals: a comparison of scientific impact". BMC Medicine 2012

Inga kommentarer: