fredag 4 mars 2022

Breddad rekrytering i högre utbildning - ny rapport

Photo by John Schaidler on Unsplash

Breddad rekrytering till högskolan står åter i rampljuset med fokus på livslångt lärande, fortbildning och omställning. UKÄ (Universitetskanslersämbetet) har haft ett regeringsuppdrag att göra en tematisk utvärdering av lärosätenas arbete med breddad rekrytering till utbildningar på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå. Nu publiceras slutrapporten i två delar, enligt en nyhet från UKÄUniversitets och högskolors arbete med att främja och bredda rekryteringen till högre utbildning. de har tittat på hur långt vi har kommit med breddad rekrytering och jämför oss med utvecklingen i andra länder. Pandemins effekter diskuteras också. Enligt Fredrik Svensson, senior utredare på UKÄ:

Analyserna fördjupar och kompletterar bilden av hur den breddade rekryteringen ser ut i Sverige idag. Bland annat har vi undersökt hur den sociala snedrekryteringen ser ut i ett historiskt perspektiv, hur policyn för breddad rekryteringen ser ut i våra grannländer och sammanställt den nordiska forskningen på området. Vi har också studerat hur det har gått med snedrekryteringen och det breddade deltagandet under pandemin.

Onsdagen 30 mars arrangerar UKÄ en återföringskonferens om rapporten med representanter från flera inblandade lärosäten och organisationer.


Inga kommentarer: