fredag 20 januari 2012

Apple utmanar läromedelsindustrin

Apple utmanar nu hela läromedelsbranschen genom att lansera en uppdaterad version av sin iBooks app och lansera en särskild satsning på digitala läromedel. Ett omfattande bibliotek av interaktiva kursböcker för skolan i första hand och senare även på högskolenivå lanseras nu (fast endast i USA i början). Dessa e-kursböcker kan laddas ner för $14.99 eller billigare och du kommer åt dem via din iPhone, iPad eller dator. Apple tar därmed upp kampen om att bli den självklara distributionsformen för kursböcker när flera länder i världen och delar av USA satsar på att gå över till helt digitala läromedel inom de närmaste 3 åren. För skolor som redan har investerat i iPads är detta förstås en stor möjlighet.

Kanske ännu mer intressant är Apples nya iBooks Author, ett gratis författarverktyg som hjälper lärare och studenter att skapa sina egna interaktiva läroböcker, projektredovisningar osv och göra dem tillgängliga. Lärare kan därmed skapa och publicera sina egna kursböcker och ändra dem vid behov.

När Apple lanserade musiktjänsten iTunes blev det startsignalen för en revolution inom musikindustrin. Vi får se hur Apples konkurrenter reagerar.

Se Apples officiella video om Apple textbooks

Läs mer
Bild: CC BY-NC-SA Some rights reserved by Alfred Hermida

Inga kommentarer: