tisdag 17 januari 2012

Bibliotek och e-böcker - svårare än man tror


Idén med e-böcker är att många kan läsa dem samtidigt. Man skulle kunna läsa e-böcker som man lyssnar på musik via t ex Spotify. Du äger inte boken - du bara har tillgång till den. Det låter bra i teori men biblioteken har växande problem med e-böcker på grund av ett regelverk som är mer baserad på hur man hanterar tryckta böcker.
Många bibliotek "lånar" ut e-böcker idag. För varje utlån måste biblioteket betala 20 kr till förlaget och det är inte svårt att inse att kostnaderna kan skjuta i höjden. En annan modell är att de betalar för varje simulerat exemplar, d v s man låtsas att boken finns i ett exemplar och när den är utlånad så kan ingen annan låna den. Detta blir lätt absurt eftersom e-boken finns faktiskt kvar på nätet, bara spärrad för alla utom låntagaren.
Komplicerat? Läs mer i en intressant artikel på bloggen Copyriot om problemet som alla bibliotek brottas med idag, Biblioteken och e-böckerna: två modeller, lika orimliga. Ska varje bibliotek ha ett eget sortiment e-böcker över huvud taget eller ska det finnas en central nationell tjänst. En e-bok ligger egentligen på nätet och inte på en hylla i själva biblioteket.
Kanske är detta ytterligare ett exempel på en affärsmodell som är mer anpassad för den analoga än den digitala modellen. Digitala böcker, lärresurser, filmer, musik och så vidare kräver helt nya spelregler.

Inga kommentarer: