onsdag 29 februari 2012

Stockholms universitet först att erbjuda öppna kurser

Universidad de Estocolmo, Aula magna by plexycolor, on Flickr
Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.0 Generic License  by  plexycolor

Jag har skrivit så många gånger om utländska universitet (MIT, Stanford, Open University m fl) som erbjuder gratis, öppna kurser för alla. Nu kommer Stockholms Universitet som första lärosäte i Sverige att erbjuda under våren ett antal öppna kurser utan förkunskapskrav och utan vanlig registrering via Studera.nu. Det är Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV) som tar detta viktiga steg genom en egen webbplats Open DSV. Kurserna är öppna för alla men är baserade på självstudier eller att du bildar egen studiegrupp på nätet. Du får inga högskolepoäng men för många är det inte så intressant; det handlar om att lära sig för nöjets skuld eller för att man behöver kunskapen på jobbet.
De första öppna kurserna startar 1 mars: Datakunskap, Digital inkludering, Introduktion till programmering i Python, Fortsättningskurs i programmering i Python, Ledarskapskurser, Efficient software development with C# and .NET.

- Öppna kurser är en möjlighet för alla att läsa och ta del av universitetskurser. Kurserna ges i helhet eller delvis. Studierna ger inga poäng, utan tanken är att alla ska ges möjlighet att ta del av universitetsstudier för lärandets skull. Drivkraften kan vara rent personlig eller att du behöver kunskaper för ditt nuvarande eller framtida arbete. Nya kurser och innehåll kommer kontinuerligt läggas till för att ge dig valmöjligheter och utmaningar.

Nu är Sverige äntligen på kartan när det gäller öppen utbildning!

Läs mer i ett pressmeddelande på Newsdesk, Först i Sverige med öppna universitetskurser.


Inga kommentarer: