tisdag 8 november 2016

Digitala infödingar är en myt


Trots populära stereotyper om digitala infödingar, saknar många ungdomar idag kompetens när det gäller att felsöka och åtgärda även enklare IT-problem. Der menar Alf Rehn, professor i företagsekonomi vid Åbo Akademi, i en intervju med finska YLE, Digitala infödingar är digitala idioter. Om hemmets trådlösa router går ner är det oftast föräldrarna som kan fixa problemet och han menar att de som har vuxit upp under 2000-talet har inte behövt lära sig hur datorer fungerar.

- Men faktum är att många av de ”digitala ungdomarna” har vuxit upp med apparater som är så enkla att använda, så självklara, så lätta, att ungdomarna inte ens förstår vad det är som händer bakom de glatta glasytorna. Så ibland kan det mycket väl vara så att vi medelålders faktiskt förstår oss på IT bättre än de som har vuxit upp med den digitala tekniken.

De som växte upp i hemdatorns barndom fick lära sig allt från grunden och fick därmed en känsla för tekniken. Rehn är orolig att vi har en generation digitalt hjälplösa som blir helt beroende av en mindre grupp IT-kunniga. Detta leder till att vi blir alltmer beroende av stora globala företag som Google, Facebook, Apple osv och han saknar en kritisk informerad debatt om utvecklingen. Faran är att vi överlämnar makten åt andra i stället för att försöka förstå tekniken och ta ansvar för våra digitala handlingar. Digitalisering är inte en generationsfråga, det handlar om intresse.

2 kommentarer:

jt sa...

Vore spännande att se någon forskning om detta!

Alastair Creelman sa...

Det finns en hel del faktiskt. Bland annat följande:
Digital natives: where is the evidence? http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/01411920902989227
Digital Natives vs. Digital Immigrants: Myth or Reality? http://bit.ly/2g9lhaT
The digital native – myth and reality http://www.emeraldinsight.com/doi/abs/10.1108/00012530910973776
ECDL Foundation - The Fallacy of the ‘Digital Native’: Why Young People Need to Develop their Digital Skills http://ecdl.org/media/thefallacyofthe'digitalnative'positionpaper1_1.pdf