måndag 28 juli 2014

Umeå blir Nordens första Wikipediastad

CC BY-SA Some rights reserved on Wikimedia Commons
Ett unikt samarbete mellan Wikimedia Sverige, Umeå universitet, Umeå kommun, Riksantikvarieämbetet, Common Culture of Umeå, Rödåsel Bygdegårdsförening och Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet Norr (NBV) har gjort Umeå till Nordens första Wikipediastad. Projektet heter Umepedia och går ut på att informera turister och invånare om stadens kultur och sevärdigheter via Wikipedia och QR-koder.

- Umepedia är ett projekt för att förbättra Umeås digitala närvaro – och etablera Umeå som en QRpediastad – under kulturhuvudstadsåret 2014. Målet är att låta turister och befolkning ta del av information om Umeås kultur på ett modernt sätt, och just på den plats där de allra flesta söker information – på Wikipedia, Sveriges sjätte största webbplats.

Under det senaste året har projektet engagerat många experter, föreningar och allmänheten att skriva artiklar på så många språk som möjligt i Wikipedia och även lägga upp många bilder. Nu finns det bra information om staden på många språk, något som inte hade varit möjligt utan ett sådant initiativ. Genom att sätta upp skyltar med QR-koder kan besökare länkas direkt till en Wikipediaartikel som beskriver det de tittar på. QR-koden kan även känna av mobilens språkinställningar och hänvisar till en Wikipediasida på rätt språk om sådant finns.

Wikimedia Sverige vill nu samarbeta med flera svenska städer i liknande projekt. Läs mer på Wikimedia Sverige: Hur Umeå blev Nordens första Wikipedia-stad.

Inga kommentarer: