lördag 2 juli 2016

En robot i klassrummet eller kontoret - virtuell närvaro

CC BY-SA Some rights reserved by David Röthler
Virtuell närvaro (virtual presence) handlar om ett nytt sätt att arbeta på distans genom att agera via en fjärrstyrd enkel robot som består i princip av en iPad monterad på en stativ med hjul. En kollega på distans kan vara med via bild och ljud på skärmen men kan fjärrstyra sin robot för att vandra runt på kontoret och "träffa" kollegor.

Detta provas på arbetsplatser runt om i världen och uppmärksammas i ett radioreportage av Sveriges Radio, Robot på jobbet underlättar distansarbete. Här ser vi ett bra exempel på distansarbete, Kristoffer Lindvall som jobbar på e-handelsföretaget Stayhard i Borås. Kristoffer jobbar hemifrån för det mesta men är med på kontoret genom sin robot. Inte precis som att vara fysiskt på plats men en stor förbättring mot vanliga videomöten. Företaget har även två medarbetare som bor i Rumänien men som syns på kontoret dagligen via robotar. Enligt företagets chef:

- Här är det bara att gå fram till Kristoffer och prata med honom, plus att han själv kan åka omkring här i lokalen. Det blir så naturligt, om Kristoffer behöver prata med mig så rullar han bara fram till mig här på kontoret och så har vi en normal dialog

Inom utbildning har denna metod inte riktigt slagit genom men det finns säkert flera tänkbara tillämpningar. Lyssna på SRs reportage nedan.

Inga kommentarer: