tisdag 18 januari 2022

Högskolan i Gävle skannar campuset

Pressbild, Högskolan i Gävle

Högskolan i Gävle
skannar alla byggnader på campus för att skapa en digital tvilling, enligt en artikel i nättidningen VoisterHögskola skapar digital tvilling. Alla byggnader skannas in med laserteknik och sedan skapas en 3D kopia som man kan vandra genom ungefär som Google Street View. Dessutom kommer man att navigera med AR-teknik (augmented reality) via mobilen. Sysftet med projektet är att högskolan tillsammans med Akademiska Hus ska kunna koppla den digitala miljön med lokalbokningssystemet och annan statistik och därmed skapa smartare lösningar. Enligt Peter Karlsson, innovationsledare på Akademiska Hus:

Målet är att använda dagens byggnader smartare med data och analyser som den digitala tvillingen genererar. Framför allt vill vi kunna utvärdera om vi har rätt storlek på lokalerna och säkra så att vi nyttjar det befintliga fastighetsbeståndet så pass bra att vi i framtiden slipper att bygga nytt. 
När alla byggnader är klara ska även utemiljön på campuset skannas in med hjälp av drönare. Fredrika Nordahl Westin, lokalhandläggare vid Högskolan i Gävle, ser stora möjligheter:
Den här tekniken kan leda till att det blir lättare att hitta på campus med hjälp av Street View-funktionen, men också till att vi kan arbeta med och använda våra lokaler mer effektivt.

Inga kommentarer: