tisdag 2 december 2014

Sajter som avslöjar vandringssägner

Gossip / Pettegolezzi (racconto) by aldoaldoz, on Flickr
Creative Commons Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.0 Generic License  by aldoaldoz

Dagens sociala medier är fyllda med en rörig blandning av riktiga nyheter, rykten, vandringshistorier och rena lögner. Var och en av oss behöver lära sig kritiskt granska det vi läser och inte bidra till ytterligare ryktesspridning. En artikel på Skolverkets sajt Kolla Källan, Lektionsresurser för källkritisk granskning, hjälper dig att hitta åtminstone en del av alla bluffhistorier som sprider sig så snabbt via Facebook, Twitter och andra nätverk. I Sverige finns till exempel sajten Viralgranskaren som avslöjar veckans mest spridda vandringssägner och amerikanska Snopes och Washington Posts What was fake on the internet.

- Viralgranskaren är en mediekritisk satsning från Metro som drog igång tidigt i våras. Det samlade syftet är att korrigera felaktigheter, punktera vandringssägner och att arbeta folkbildande. I artiklarna beskrivs hur journalisten arbetat, hur källorna har granskats, hur det källkritiska resonemanget ser ut, och så vidare.

Kolla Källans artikel innehåller en mängd bra artiklar och lektionsidéer som kan användas i klassrummet. I dagens ständigt ökande informationsflöde gäller det att vara rustad och påläst!

Inga kommentarer: