onsdag 16 november 2011

SchooX - samla och dela kunskap

Det finns flera bra tjänster idag som hjälper dig att samla bra resurser på nätet (filmer, podcasts, texter, bilder mm) och sy ihop dem kring ett sammanhang; i princip att länka ihop en egen utbildning. En sådan tjänst heter SchooX som även går under rubriken The Academy for Self-learners.

Principen med SchooX är att den skapar en knapp i din webbläsare och när du ser en bra webbsida, video, bild eller annan resurs kan du spara den till ditt bibliotek på SchooX. Du kan dela med dig av allt du samlar i ditt bibliotek och genom att tagga varje resurser kan du skapa resurssamlingar kring olika teman. Du ser också vad dina vänner samlar och du kan följa personer som verkar ha liknande intressen som du har.

SchooX har också en stor samling kurser som är olika universitetens öppna kursmaterial som finns även på ställen som iTunes U eller YouTube EDU. När du har klarat en kurs på SchooX får du ett intyg och du kan samla dessa intyg i din egna e-portfolio. Den här formen av intyg för informellt lärande liknar systemet med märken (t ex Mozillas Open Badges) som används av bland andra Peer 2 Peer University. Du kan även bygga en egen utbildning och erbjuda den till andra medlemmar i SchooX.

Inga kommentarer: