onsdag 30 november 2011

Att lära av misslyckande

Tent FAIL by theclyde, on Flickr
Creative Commons Attribution-Noncommercial 2.0 Generic License  by  theclyde 

Konferenser brukar lyfta fram goda exempel, lyckade projekt och framgångsrika satsningar. Men ibland kan man lära sig mer av att höra om mindre lyckade projekt och diskutera varför de inte kom i mål eller varför en bra idé aldrig blev en bra affär.

Världsbankens blogg EduTech har en intressant artikel om ett annorlunda koncept: FAILfaire (Running your own FAILfaire). På FAILfaire fokuserar man på just misslyckade projekt och artikeln beskriver hur man kan arrangera en sådan konferens. Det är förstås svårt att locka folk att berätta öppet om sina misslyckanden även i utbildningssyfte. Därför finns det regler för dessa konferenser där man inte nämner namn och inte lägger skulden på någon. Det är viktigt att ta bort tabun kring misslyckande och se möjligheten att tänka om och kanske även komma på en ny variant som kan lyckas framöver.

FAILfaire har två huvudsyften:
  • dra slutsatser från dessa erfarenheter och se om de kan tillämpas i pågående projekt
  • främja en öppnare dialog bland personalen om hur man identifierar problem och hur man bäst reagerar
Dessa konferenser har även en regel mot all spridning av det som diskuteras; ingen får filma, twittra eller blogga om innehållet. Bara då kan man få folk att prata öppet om det som normallt hålls tyst inom organisationen.

Inga kommentarer: