tisdag 3 april 2012

Ny guide om källkritik på nätet

Stiftelsen .SE har kommit ut med ytterligare en titel i sin utmärkta serie internetguider: Källkritik på nätet. Guiden har skrivits av Kristina Alexanderson (Webbstjärnan) och ger praktiska råd om hur man kontrollerar källor på nätet och utvecklar en kritisk hållning till det man läser. Idag sprids lösa rykten otroligt snabbt och få tar tid att undersöka sanningshalten i en spännande nyhet.

- För visst händer det ofta att källkritiken blir flytande. Många skriver först och kollar någonstans längre ner längst vägen – efter publicering – om det de hävdat verkligen stämmer. Ibland när nyheter innehåller alla ingredienser för att kittla händer det plötsligt att alla springer åt samma håll: bloggare och tidningar dras med i snabb fart och ingen stannar upp och ifrågasätter vad som är sant.

Eftersom vi alla måste kunna filtrerar informationsflödet själva är källkritik en av de viktigaste färdigheterna för alla i samhället. Alla som använder nätet behöver utveckla en känsla för hur man bedömer en källas trovärdighet.

Denna broschyr finns tillgängligt direkt på nätet, kan laddas ner som pdf-fil eller kan beställas som tryckt exemplar.

Se alla Internetguider på .SE.

Inga kommentarer: