torsdag 31 januari 2013

Webbseminarier från Vinnova


Vinnova erbjuder under våren en serie webbseminarier inom området design för bättre hälsa. Seminarierna börjar 12.00 och om du inte har möjlighet att delta på plats i Stockholm kan du vara med via webben. Alla deltagare måste först anmäla sig och seminarierna är kostnadsfria.

- Välkommen till en serie lunchwebbinarier om design i offentlig sektor med många spännande föredragshållare! Vårt fokus kommer att vara vård och omsorg, men alla teman har hög relevans för all offentligt finansierad verksamhet. Du kan ta del av webbinarierna över en lunch på VINNOVA, framför din egen dator eller kanske tillsammans med några kollegor.

- Vi vill ge dig inspiration till att utforska designprocessens möjligheter att stötta utvecklingen av offentlig sektor - i synnerhet inom vården och omsorgen. Vi vill också möjliggöra kontakter och kunskapsutbyte mellan företag, akademi och myndigheter/offentlig sektor.

Så här ser vårens program ut:

onsdag 30 januari 2013

Videokonferens som stöd för hemmaboende äldre

Ett intressant finskt-estniskt projekt, Virtu, har etablerat en interaktiv TV-kanal via videokonferens för äldre som bor hemma i skärgårdskommuner i Finland och Estland. Många äldre bor ensamma på öar eller ganska långt från närmaste vårdcentral och Virtu är ett komplement till kommunens äldrevård. De äldre får en pekskärm med kamera och mikrofon/högtalare som de använder för att delta i videomöten med t ex sjukgymnaster, vårdcentral eller samtal med vänner och släktingar. Tekniken är enkel att använda och alla har lärt sig snabbt att komma igång.

En ny artikel från NVL (Nordiskt nätverk för vuxnas lärande), Teknik för bättre omsorg, beskriver hur projektet fortsätter på Åland och kommer att breddas. Ålands landskapsregering har förordat en 2-årig helfinansierad fortsättning av Virtu-projektet på Åland från och med mars 2013 med Högskolan på Åland som huvudman.

Enligt projektledaren, Inger Nygård:

- Vi har tre sändningar härifrån varje vecka, måndagssändningen går till alla svenskspråkiga i projektet och ibland sänds det också från Åbo eller Sibbo. Vad vi pratar om varierar ganska mycket. En dag i veckan är det studerande på vårdprogrammet som håller i programmet. Då blir det ofta om vad de läser just då - hälsotips, vad man ska göra om det tar ont i bröstet och sådant, berättar Inger Nygård.
Men Virtu är mer än bara det. De som fortfarande bor hemma får möjlighet att delta i till exempel gymnastik och sångstunder som ordnas inom äldreomsorgen utan att behöva ta sig dit, de kan också själva kontakta hemvården, en vän eller fler närhelst de vill prata.
- Ledorden i projektet är social samvaro, rehabiliternade förhållningssätt och delaktighet. Vi försöker ge de äldre en möjlighet att fortsätta vara aktivt med i samhället trots att man inte alltid kan röra sig från hemmet som tidigare. Vi bjuder t.ex. in studiogäster som de äldre kan diskutera aktuella frågor med, de har fått träffa både landshövdingen och Ålands social- och miljöminister, fortsätter Inger Nygård.


Titta på en film om Virtu-projektet för att se hur tekniken används:

tisdag 29 januari 2013

Öppna kursböcker

Boundless erbjuder gratis skräddarsydda e-kursböcker för högskolestudenter som består av öppna lärresurser från godkända källor. Lärare eller studenter kan hämta hem kursböcker för de flesta ämnen, oftast på A-nivå, som erbjuder material som motsvarar en befintlig kursbok.

Dessa e-böcker är tillgängliga från datorer, surfplattor eller mobiler. De erbjuder flera intressanta tjänster som smarta anteckningar, egna studieguider och möjlighet att skapa s. k. flash cards för att kunna plugga begrepp, glosor mm.

Allt material som Boundless använder har Creative Commons licens och får kopieras och bearbetas.

Se dagens utbud av kursböcker från Boundless.

Lär mer i en artikel på Creative Commons webbplats, Boundless, the free alternative to textbooks, releases its content under Creative Commons.

måndag 28 januari 2013

Molntjänster i skolan - nya möjligheter

Clouds Oak Hill 2 by Bobolink, on Flickr
Creative Commons Attribution 2.0 Generic License  by Bobolink

Utomlands finns det många exempel på skolor och högskolor som använder molntjänster som Google Apps for Education där man lagrar allt hos Google. Problemet i Sverige är att sådana tjänster strider mot PUL (Personuppgiftslagen). Narviks kommun i Norge har nyligen fått teckna avtal med Google efter en juridisk kamp. Se artikeln i nättidningen Digi.noFull seier for Narvik kommune.

Edward Jensinger, rektor vid Pauli Gymnasiet i Malmö, har skrivit flera bloggposter om detta ämne och har nu tagit upp en diskussion med Google för att se om de kan ställa upp på de krav som finns i PUL. I en ny bloggpost, Jag ser ljuset! skriver han om ett genombrott i förhandlingarna som kan bana vägen för molntjänster i svenska skolor. Kammarkollegiet har nämligen tecknat avtal för att kunna använda molntjänster Google Apps och Zimbra (se artikel på idg.seMicrosoft missar statligt molnavtal) och detta exempel inger hopp att även skolor kan hänga med i denna utveckling.


fredag 25 januari 2013

Skapa egna skattjakter i mobilen

Bild: Locatify
Ett intressant användningsområde för smarta mobiler inom utbildning är positionsbaserade spel där man löser problem eller svarar på frågor som är kopplade till specifika platser. Ett slags skattjakt eller tipsrunda om man vill. Spelet använder kartor med GPS och deltagarna tar sig mellan olika stationer i staden eller i naturen. Vid varje station får de ett problem att lösa och kan vinna poäng när de löser problemet. Det kan handla om naturkunskap, lokal historia, kultur eller arkitektur men genom spelmomentet blir engagemanget och upptäckarglädjen större.

Ett isländskt företag som heter Locatify lanserar nu ett sådant spel som heter Turf Hunt. Lärare kan skapa egna spel genom verktyget Creator CMS och Locatify vill ha kontakt med flera skolor och lärare som kan tänka sig bidra till vidareutvecklingen.

- One of our main focuses when developing the game was to create an innovative educational tool. The game is aimed at different groups, adults, children, students, tourist, or just anyone who wants to have fun and maybe learn something at the same time. A game like this is a great tool to educate people about history, culture, nature or the geology of the place where the game is played. But it can also be used to promote services, team building or outdoor activity. Introducing and integrating games can improve traditional learning methods used in the classroom. By the use of modern technologies and natural surroundings in a learning process the students will gain new learning experience. Learning by doing is our focus. Locatify has created an innovative educational tool for teaching about nature, social sciences and humanities through play and fun outdoors.

Appen TurfHunt går att ladda ner från Apple App Store och Google Play. Här ser du hur spelet kan se ut i praktik:




torsdag 24 januari 2013

Konferenser 2013


Vill du se en sammanställning över intressanta internationella konferenser inom högre utbildning för 2013 kan du hålla ett öga på en lista på EU-sajten Elearningeuropa. De har redan en lång lista över konferenser i Europa inom området e-lärande men även inom högre utbildning i stort.

Den amerikanska tidskriften Inside Higher Ed har också en omfattande konferens guide, denna gång med tonvikten på Nordamerika.

Flera tips?

onsdag 23 januari 2013

Skapa en kurs i iTunes U

VideoCamp: iPad mit Anbau by hirnrinde, on Flickr
Creative Commons Attribution 2.0 Generic License  by hirnrinde

Apples framgångsrika plattform iTunes U innehåller idag över en halv miljon föreläsningar från över tusen universitet. Hittills har den varit en distributionskanal för föreläsningar och informationsfilmer men nu kan lärare lägga ut hela kurser via iTunes U och använda den som lärplattform för t ex en öppen kurs eller MOOC. Materialet är speciellt anpassat för iPad.

Nu släpper Apple iTunes U Course Manager, ett gratisverktyg som hjälper läraren planera och lägga ut sin kurs via iTunes U. Med hjälp av snygga mallar och guider kan du byyga upp din kurs, modul för modul, och bädda in relevanta filmer, bilder, animeringar, musik och förstås text. Du kan även använda material som redan ligger i iTunes U. Om ditt lärosäte inte är med i iTunes U finns det begränsningar på kursens storlek (max 50 studenter) men för de som redan är med i plattformen finns det stora möjligheter att nå ut till hela världen med din kurs.

Läs mer:

Hitta öppna utbildningar

Det finns ju väldigt många öppna utbildningar idag och många olika organisationer och webbtjänster som hjälper dig att hitta rätt kurs. Ytterligare en sådan är amerikanska OEDb (Open Education Database) som hjälper dig hitta rätt bland alla nätbaserade utbildningar (mest i USA). Sajten är en guide till amerikansk nätbaserad utbildning och innehåller guider, praktiska råd och information om alla universitet som erbjuder nätbaserade utbildningar.

Här finns masor av kurser och program som är avgiftsbelagda men kanske mer intressant för oss är en guide till över 1000 öppna och gratis kurser samt hundratals föreläsningar, ljudfiler och artiklar från världens universitet. Du kan förstås söka inom olika ämnesområden. De flesta kurserna kommer från MOOC-organisationer som Coursera och kurser från t ex MITs OpenCourseWare.

tisdag 22 januari 2013

Studentmaterial i fokus

En starkt växande trend inom utbildning idag är att studenterna producerar kursmaterial själva och även tar fram tester och quizzar för sina kollegor. Genom att ta fram eget material som kan även användas i framtida kurser med nya studenter skapar engagemang och betyder att studenternas arbete kommer att nå ut till många fler än bara läraren.

Satish Patel (Umeå universitet) har skapat en bra samling resurser och råd om detta med namn Student generated content. Här finns filmer som förklarar begreppen samt många tips om verktyg och metoder som dina studenter kan ha stor nytta av. Här finns verktyg för såväl datorn som mobilen.

Som introduktion till området studentgenererade resurser kan du titta på denna film:



Titta även på ett webbseminarium om studentgenererade resurser med Satish Patel: Enabling Learners to be in the driving seat.

lördag 19 januari 2013

Öppen kurs - Flexible, distance and online learning

Nu lanseras en ny öppen nätbaserad kurs i flexibelt lärande genom ett samarbete mellan Karolinska Institutet och University of Salford i England. Kursen heter Flexible, distance and distance learning (FDOL) och börjar 11 februari (slutar 3 maj). Under kursen får du möjlighet att prova olika sociala medier och verktyg som kan användas i utbildning och diskutera erfarenheter med andra lärare. Du får möjlighete att diskutera och reflektera kring hur man bäst skapar engagemang och dynamik på nätbaserade kurser samt utveckla din egen digital kompetens.

Kursens mål:
  • to promote learners’ critical engagement with key theoretical principles and perspectives, current issues and relevant technologies related to flexible, distance and online learning in.
  • to develop learners’ understanding and critical reflection on online learning, through active engagement in online cross-cultural experiences.
  • to develop relevant online skills and examine germane approaches to enable and enhance creative and contemporary learning experiences for student learning within their own professional context.

fredag 18 januari 2013

Politisk diskussion bättre i sociala medier än i skolan

Ungdomar kan ha mer utvecklade diskussioner i politik via sociala medier än i klassrummet. En ny avhandling av Erik Andersson vid Örebro universitetRum och plats för politiskt handlande? Ungdomars politiska liv i det 'nya' samhället, undersöker hur ungdomar diskuterar politiska frågor och utvecklar sina politiska värderingar med hjälp av sociala medier. Ungdomar klarar av att diskutera "svåra" ämnen via sociala medier och utvecklar egna spelregler för diskussion. Enligt Erik Andersson i ett pressmeddelande från Örebro universitet:

– På nätet skapar ungdomar rum för utbildning. Jag har identifierat fem villkor som de behöver förhålla sig till i sina samtal. Den digitala infrastrukturen handlar om de villkor tekniken medför och administratörspedagogen är de funktioner som styr regler och normer för forumet. Innehållsfokuseringen ska bidra med nytt innehåll och att hålla sig till ämnet. Villkoret polemisk gemenskap gäller att deltagarna accepterar en gemensam spelplan för meningsstrid och konflikt kring de politiska samtalen. Det femte villkoret är kommunikativ gemenskap, att vara socialt öppna och villiga att förstå varandra i sina meningsutbyten.

Denna studie visar att skolan kan ha stor nytta av sociala medier för att skapa djupare diskussioner inom politik än det som sker i klassrummet.

– Skolan har svårigheter att hantera kontroversiella frågor inom sitt demokratiuppdrag. Min studie kanske kan bidra till att utveckla skolundervisningen där digitala medier kan vara ett sätt att hantera politiskt kontroversiella frågor, säger Erik Andersson. Ett öppet och tillåtande politiskt samtal är centralt för att skolan ska kunna bidra till att utveckla politiskt intresserade och engagerade ungdomar, det visar tidigare forskning.

torsdag 17 januari 2013

Linnéuniversitetet ska studera hur frivilliga krafter bidrar till ökad digital delaktighet


Linnéuniversitetet har fått uppdraget att undersöka hur frivilliga krafter skapar mer digital delaktighet i samhället. Studien kommer att kopplas bland annat till den nationella kampanjen Digidel 2013 som har pågått ett par år nu med målet att minska den digitala klyftan i landet genom frivilliga insatser.

Enligt ett pressmeddelande från Regeringskansliet:

Ett av områdena i regeringens it-strategi, It i människans tjänst - en digital agenda för Sverige, är att öka det digitala innanförskapet. Regeringens ambition är att alla som vill ska kunna använda de möjligheter som digitaliseringen erbjuder. För att man fullt ut ska kunna delta i samhället och ta del av exempelvis information, utbildning, samhällstjänster, sociala nätverk och underhållning krävs det i allt högre grad digital kompetens och digital delaktighet.

- Ungefär 1,2 miljoner svenskar har ännu inte tagit steget att bli digitalt delaktiga. Regeringen gör därför flera satsningar för att öka delaktigheten. Dessutom finns många organisationer och enskilda som genom frivilliga initiativ bidrar till att öka den digitala delaktigheten. Nu vill regeringen få mer kunskaper om vilka metoder som fungerar bäst och hur vi kan underlätta den utvecklingen, säger it- och energiminister Anna-Karin Hatt.

Regeringen konstaterar i uppdraget till Linnéuniversitetet att det finns anledning att utreda behovet av och möjligheterna att stödja sådana viktiga insatser som görs av organisationer, nyckelaktörer, eldsjälar och entusiaster runt om i landet. Regeringen har därför gett Linnéuniversitetet i uppdrag att göra en studie om hur frivilliga initiativ arbetar för en ökad digital delaktighet. I uppdraget ingår bland annat att beskriva vilka aktörer som arbetar med frågorna, hur de gör det, vad som är framgångsfaktorer och att ge förslag på eventuella åtgärder som kan bidra till att nå de målgrupper som idag inte nås av olika insatser. Uppdraget ska rapporteras senast 30 juni 2013.

Läs mer i en artikel från Digidel.

onsdag 16 januari 2013

Bibliotek utan böcker

CC BY-NC-ND Some rights reserved by Terretta
Bexar County i San Antonio, Texas startar kanske landets första bokfria folkbibliotek enligt en artikel på webbtidningen MySABexar set to turn the page on idea of books in libraries. Meningen är inte att ersätta regionens bokfyllda bibliotek men att fungera som komplement. Den första filialen kommer att erbjuda möjlighet att läsa ett stort katalog e-böcker antingen på plats eller via 100 st läsplattor som kommer att lånas ut. Området där biblioteket ligger har ganska många invånare som inte har råd med datorer eller surfplattor och biblioteket erbjuder dem nu möjligheten att komma år e-böcker och andra nätbaserade resurser utan att behöva köpa dyra datorer. Dessutom kommer områdets skolelever få tillgång till bibliotekets datorer på kvällarna för studier, då många har svårt att koncentrera sig hemma.

Om det första biblioteket går bra finns det planer att bygga flera liknande bibliotek och erbjuda samma stöd i andra områden som annars skulle aldrig ha fått ett eget bibliotek.

tisdag 15 januari 2013

Korta kurser för lärare

Högskolan i Jönköping har byggt upp ett intressant utbud av korta fortbildningskurser för lärare under namnet 2komma5. Dessa kurser ger 2,5 högskolepoäng och är helt nätbaserade. Du kan starta när du vill och läser i din egen takt. Kurserna betraktas som uppdragsutbildningar och därför kostar de 1500 - 3000 kr per kurs (ungefär samma modell som kursera i Dalarnas Akademi som jag skrev om förra veckan).

Kursutbudets målgrupp är verksamma lärare från förskole- till gymnasienivä och utbudet byggs på kontinuerligt. Se det aktuella kursutbudet.

Här ser du introduktionsfilmen till kursen Medieträning för skolledare:

måndag 14 januari 2013

Tricider - verktyg för brainstorming och beslut

Tricider är ett verktyg som hjälper dig med brainstorming och beslut med kollegor som är spridda på många orter. Du lägger upp en fråga till din projektgrupp, klass eller kollegor och de kan skriva in sina förslag på lösning. För varje förslag kan alla lägga in möjliga fördelar och nackdelar och sedan till sist kan alla rästa om det bästa förslaget.

I klassrummet kan man använda Tricider för att ge studenterna möjlighet att lägga upp argument för och emot olika idéer och sedan genomföra en omröstning. Du kan även anväbda Tricider som en arena för öppen diskussion för dina studenter, kunder eller kollegor.

Titta på introduktionsfilmen:

fredag 11 januari 2013

Öppen utbildning – globala utmaningar


Projektet OER - öppna möjligheter för lärande, som jag medverkar i, har sitt första webbseminarium för året 5 februari 14.00 - 15.00. Denna gång handlar seminariet om den globala utvecklingen inom öppna lärresurser och har titeln Öppen utbildning - globala utmaningar. Talarna är välkända internationella experter inom området:
  • Professor Fred Mulder (UNESCO OER Chair, Open University of the Netherlands), kommer att beskriva den globala utvecklingen och de viktigaste faktorerna för implementering av OER och mot en öppen utbildningskultur inom högre utbildning.
  • Professor Jan Pawlowski (Jyväskylä university, Finland) presenterar det nya nordiska initiativet Nordic OER alliance och reflekterar kring det europeiska ministermötet som hölls i Oslo december 2012, där OER var en av huvudfrågorna.
  • Jan Hylén, analytiker, projektledare och föreläsare, har skrivit flera rapporter om OER för UNESCO och OECD och kommer att beskriva den globala utvecklingen ur ett svenskt perspektiv.
Tid: Tisdag 5 februari 2013, 14-15
Plats: Virtuellt mötesrum i Adobe Connect. Läs mer
Webbinariet hålls på engelska.
Kostnadsfritt. Föranmälan krävs
Länk till mötesrummet kommer att mailas ut till alla anmälda 1-2 dagar före seminariet.


torsdag 10 januari 2013

Dalarnas akademi

Högskolan Dalarna lanserar nu ett utbud korta nätbaserade kurser under rubriken Dalarnas Akademi. Kurserna ger 1,5 högskolepoäng var och ska ta cirka 40 studietimmar. Målgruppen är yrkesverksamma personer som vill få en grundläggande orientering inom ett område. Kurserna är helt nätbaserade och du väljer starttiden och takten.

- Kortkurserna inom Dalarnas akademi är unika på det sätt att du kan börja när du vill och läsa i vilken takt du vill. Du behöver alltså inte vänta på att en kurs startar, utan du startar när det passar dig. I och med att du läser kortkurser nätbaserat följer du föreläsningar och deltar i seminarier direkt på nätet och behöver inte resa till Högskolan Dalarna. Trots att du läser i din egen takt så kommer du att träffa din handledare och dina studiekamrater på nätet.

De första kurserna är:
Kurserna klassificeras som uppdragsutbildningar och därför finns det en prislapp på 3500 kr per kurs.

Här ser du en introduktionsvideo:

Skolpennan - skolinformation i en app

Skolpennan.se
Dela läxor, händelser och skolinformation. Gör bedömningar eller rapportera frånvaro direkt i klassrummet och meddela vårdnadshavare direkt. Följ klassens och vännernas statusuppdateringar och missa aldrig en läxa eller en idrottsdag, oavsett om du är en vårdnadshavare eller en elev. Detta gör en ny gratis app för skolor som heter Skolpennan enligt ett pressmeddelande på NewsdeskNy mobil tjänst gör succé i skolvärlden.

Med hundratals aktiva användare från mer än 40 skolor spridda över hela landet växer Skolpennan.se kraftigt sedan smyglanseringen i slutet av förra året, och antalet nya användare ökar för varje dag. Att dela och kommentera läxor, bilder, bedömningar, status och andra skolhändelser mellan elever, lärare och vårdnadshavare har blivit en framgång för Skolpennan.se.

Skolpennan.se är en mobil och webbaserad app som tar de sociala nätverken in i skolvärlden och förändrar sättet elever, lärare och vårdnadshavare kommunicerar. Intresset för den nya tjänsten och möjligheten att få alla skolhändelser direkt i mobilen är stort och nu släpper Skolpennan den officiella tjänsten med stöd för flera skolfunktioner samt Facebook och Instagram som är öppen och kan köras på alla mobiler och i webben.

”Skolpennan.se är något helt nytt för skolan på flera sätt. Med skolpennan öppnar vi på locket till skolvärlden och låter alla parter få samma insyn och möjlighet att påverka dialogen som i andra sociala nätverk, något som efterfrågas av både elever och vårdnadshavare som idag är vana vid denna typ av kommunikation.” – säger Peter Mattsson en av grundarna till Skolpennan.se.


Facebook-app: www.facebook.com/appcenter/skolpennan
Webb-app: www.skolpennan.se/system

onsdag 9 januari 2013

Nytt nummer av Synkron

Årets första nummer av nättidningen Synkron är nu ute. Synkron produceras av norska NFF (Norsk forbund for fjernundervisning og fleskibel utdanning) och innehåller artiklar om olika aspekter av IT och lärande. I det senaste numret hittar du bland annat följande artikler:
  • På tide å skrote begrepet ”Digitalt innfødte”?
  • Den digitale skolen – en retur til skolen i Athen?
  • Årets nettlærer 2012
  • Grunnleggende om digitale ferdigheter
  • Snart smart læring?
  • Åpne digitale læringsressurser i Danmark og Sverige
Du kan läsa tidningen direkt här genom att klicka på bilden nedan. du kan även ladda ner den och läsa den när du vill.

tisdag 8 januari 2013

Webbseminarium - studenter i förarsätet

Satish Patel (Linnéuniversitetet/Umeå Univ)
Vad händer när lärande blir allt mer studentstyrt? Hur skapar vi stimulerande lärmiljöer på nätet? Dessa frågor diskuterades vid en forskningsworkshop, Learners in the driving seat, som arrangerades av EDEN (European Distance and E-learning Network) i Leuven, Belgien i oktober 2012.

Tisdag 22 januari arrangerar Linnéuniversitetet (Utbildningspedagogiska enheten UPE) ett webbseminarium, Enabling Learners to be in the driving seat, där Satish Patel, lärare i engelska, ger sina intryck och slutsatser från konferensen och tar fram några trender. Seminariet tar upp följande frågor:
  • Vilka faktorer ligger bakom framgångsrik nätbaserad utbildning?
  • Hur kan studentgenererade lärresurser användas bäst?
  • Online, Face-to-face, Blended Learning - vilka former föredrar studenter?
När? Tisdag 22 januari, 12.00 - 13.00 (CET)
Var? E-möte via Adobe Connect. Seminariet är kostnadsfritt.
Seminariet hålls på engelska
Anmälan (alla anmälda får adressen till mötesrummet 1-2 dagar före seminariet)

Titta gärna också på Satish Patels omfattande sajt ICT Tutor med massor av guider och tips om IT och lärande.

Skapa egna infografikbilder

Ibland kan en bra bild ersätta väldigt mycket text och trenden med infographics (diagrambilder med förklarande texter som beskriver en utveckling, begrepp eller process) har vuxit stort under det senaste året. Idag finns det många bra verktyg som hjälper dig att ta fram proffsiga diagrambilder som kan användas inom din undervisning eller i en rapport eller artikel.

En lista över de bästa verktygen finns i artikeln 20+ Tools To Create Your Own Infographics. Alla har enkla mallar som hjälper dig skapa en attraktiv och professionell bild. So exempel kan du titta på följande demonstrationsfilm för verktyget Easel.ly.


Några verktyg i listan skapar diagram över din profil i olika sociala medier. Verktyget What about me? automatiskt skapar en snygg överblick på dina vanor i Facebook och Twitter medan tjänsten Visualize.me skapar en snygg variant på din CV baserad på din profil i LinkedIn.

måndag 7 januari 2013

Högskolan i Gävle erbjuder MOOC-stöd

Jag har skrivit väldigt många poster under året om hur stora universitet, främst i USA, har börjat erbjuda öppna kurser utan inträdeskrav och utan tillgodoräkningsbara poäng, så kallade MOOC. En ny utveckling är att mindre lärosäten ger studenter möjlighet att läsa dessa öppna kurser från universitet som MIT, Stanford, Harvard, Princeton m fl och erbjuder kompletterande diskussion och examinationsuppgifter på hemmaplan, ibland även med högskolepoäng som resultat.

Högskolan i Gävle ger nu möjligheten för universitetslärare att läsa en öppen kurs från Georgia University of Technology med kompletterande seminarier på svenska både fysiskt i Gävle och via nätet. Kursen är en fortbildningskurs om nätbaserad utbildning för svenska högskolelärare och heter Fundamentals of Online Education: Planning and Application (läs min tidigare bloggpost om denna kurs)

Målgrupp: Lärare och annan personal
Tid: 6 veckor från 28 januari 2013
Form: Helt nätbaserad kurs från Georgia Institute of Technology kombinerad med veckovisa möten i Adobe Connect för deltagare på svenska lärosäten.
Läs mer om kursen (Högskolan i Gävle)

Fundamentals of Online Education: Planning and Application
Varför en amerikansk kurs?
1. Massiva öppna nätkurser (MOOC - Massively Open Online Course) förändrar världens utbildning
2. Högskolelärare bör veta vad MOOC är genom egen erfarenhet
3. Ett diplom från Georgia Institute of Technology kan vara bra att ha och lockar kanske deltagare
4. Kompletterande seminarier i fysisk form på HiG och webbkonferens en gång i veckan ger diskussion om tillämpbarheten i Sverige

Samverkan med andra lärosäten
1. Diskussioner med lärare på andra lärosäten kan ge fler perspektiv på pedagogik, kursinnehåll, tekniska lösningar, användning av lärplattformar, handledning, examination, studentaktivering, genomströmning med mera
2. All forskning tyder på att nätstudier blir bättre genom gruppaktiviteter
3. Samverkan med tydliga mål och reglerat samarbete medför stora fördelar
4. Samverkan inom SNH (HiG, MIUN, LTU) kan bygga på befintliga kontakter och dessutom kan potentiella nya parter inbjudas

Kursen drivs av Coursera som är ett företag som drivs av 33 universitet.  Coursera ger nu drygt 200 olika kurser inom många ämnesområden.

Här kommer en introduktionsvideo till kursen:



torsdag 3 januari 2013

Mobiltelefonen – ett verktyg för lärande

CC BY-SA Some rights reserved by methodshop.com
Torsdag 31 januari hålls ett intressant webbseminarium från Mälardalens HögskolaMobiltelefonen – ett verktyg för lärandeElisabeth Wulff Sahlén (universitetsadjunkt i Engelska, Mälardalens Högskola) berättar om hur hon använder mobiltelefoner i klassrummet för att öka deltagandet och komma åt studenternas (för)förståelse. Seminariet ingår i en serie som syftar till att inspirera dig som är intresserad av IKT i undervisningen, ge dig nya uppslag och idéer samt möjliggöra erfarenhetsutbyte mellan lärare vid medverkande lärosäten.

När: Torsdag 31 januari, kl. 12.15-13.00
Plats: Via e-mötesverktyget Adobe Connect. Öppna webbsidan några minuter före seminariets starttid https://connect.sunet.se/elunchomikt/
Du kan logga in som Guest.
Skriv gärna in lärosätets förkortning och ditt namn.

Arrangör: Svenska användargruppen för Blackboard.