onsdag 14 mars 2018

Statens Medieråd - varför tror folk på konspirationsteorier?

I en satsning på ämnet konspirationsteorier relanserar Statens medieråd två poddar under Källkritikens dag (13 mars). Till satsningen hör även att ta fram ett metodmaterial med fokus på modern mytbildning.

På nätet florerar en mängd teorier och idéer som kvalar in under begrepp som lömska fakta, konspirationer och falska nyheter. Enligt en undersökning som opinionsföretaget YouGov gjort på uppdrag av Metro tror nästan 50 % av svenskarna att det finns hemliga, icke-statliga, sällskap som är så mäktiga att de kan kontrollera den politiska utvecklingen i olika länder. Samma undersökning visar att nästan en tredjedel av svenskarna tror att staten styr vad svenska medier publicerar.

– När den här typen av spekulationer florerar i samhället vill vi erbjuda den vuxna målgruppen djuplodande material om konspirationsteorier. I sin tur har de möjlighet att utbilda barn och unga. Vi producerar materialet inom ramen för vårt No hate-uppdrag, som syftar till att stärka barn och unga på nätet, säger Helena Dal, verksamhetschef för Information och vägledning vid Statens medieråd.

Lyssna på poddarna om konspirationsteorier
Källa: Pressmeddelande från Statens MedierådStatens medieråd storsatsar på material om konspirationsteorier.

Inga kommentarer: