Det forskas mycket kring Facebook idag och det skrivs spaltkilometer om det i världens tidningar. En ny artikel av Hanna Fahl i Dagens Nyheter, Forskningen kring Facebook får mig att vilja karva ut ögonen med en sked, ger exempel på forskningsartiklar som säger emot varandra när det gäller hur vi umgås via Facebook. Enligt olika forskningsrapporter blir man olycklig, lycklig, stressad, mer populär, framgångsrik och hjärnskadad av just Facebook.
Problemet, enligt Fahl, är att Facebook är ett sätt att kommunicera, som telefonen eller brev, och det kan användas på alla möjliga sätt. Man kan skriva brev om vad som helst men det är inte brevet eller posten som är skadlig. Facebook ger bara nya kanaler för mänsklig kommunikation:
- Alla kommunikationsrevolutioner förändrar våra sociala beteenden. Postverket gjorde det, de transatlantiska flygen och televisionen. Självklart gör internet det också, kanske mer än någon teknologisk landvinning tidigare. Men det är som om vi vägrar förstå att man kan använda sociala medier på lika många sätt och i lika många syften som man kan använda en telefon.
- Hur blir man lycklig på Facebook? Newsflash: det blir man inte, man kämpar väl på med sitt livspussel som alla andra och försöker leva som en vettig människa, och är man lätt exhibitionistiskt lagd kanske man statusuppdaterar om det hela. Har man en beroendepersonlighet kanske man begränsar sitt internetanvändande, och är man sjukligt svartsjuk kanske man ska av-frienda sina ex.
Kanske dags att analysera kommunikationen hellre än verktyget eller mediet?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar