tisdag 30 augusti 2016

Estland i ledning inom digitalisering

Sveriges digitalisering tappar farten och vi ser nu flera länder som går före oss. I vårt närområde har Estland nu tagit täten enligt en artikel i Ny Teknik, Estland har sprungit om Sverige i digitaliseringen. Landet är nu bäst inom EU när det gäller digitalisering av myndighetstjänster och via sajten e-Estonia.com får du en bra översikt på hur de har digitaliserat 99% av alla statliga tjänster. Nästan alla ester har digitalt id-kort och i valet 2015 röstade över 30 % elektroniskt. Varje medborgare har egen portal för digitala tjänster.

Estland har också infört begreppet e-medborgarskap som innebär att du kan starta ett företag i Estland digitalt varifrån som helst.

- Estland är ett av världens mest avancerade länder när det gäller digitala myndighetstjänster. Landet har till exempel 12 000 e-medborgare. Det innebär att du kan starta ett estniskt registrerat företag varsomhelst ifrån i världen och det går att göra med några få klick. Skatt betalar du i ditt eget land, men du utnyttjar diverse hjälp online från estniska myndigheter och till exempel revisionsfirmor.

Här ser du en kort film om Estlands digitalisering med presidenten Toomas Hendrik Ilves i spetsen.

Inga kommentarer: