måndag 22 mars 2010

Framtidens universitet

Brittiska BBC skriver om stora förändringar som väntar landets lärosäten under de närmaste åren. Artikeln Universities look into the future tar upp dagens ekonomiska kris inom landets högskolor och ser en del trender som kommer att förändra den traditionella bilden av högre utbildning ganska radikalt.

Det kommer att finnas allt färre unga campusstudenter som läser på helfart och det sker samtidigt en tydlig ökning av antalet deltidsstudenter/distansstudenter. Universiteten kommer att erbjuda många flera uppdragsutbildningar i nära samarbete med näringslivet och lärosäten kommer att behöva specialisera sig. Artikeln förutser att framtidens studenter kommer att studera vid flera lärosäten och läser just de kurser som verkar bäst. Flera privata aktörer kommer att vara med och hela sektorn kommer att erbjuda en mycket större variation än idag.

Högre utbildning internationaliseras i allt högre grad och leder till att de framgångsrikaste lärosätena har filialer i flera länder och en stor andel utländska studenter. Brittiska universitet behöver satsa stort på att locka utländska studenter om de ska kunna överleva. Flera av dagens lärosäten kommer dock inte att klara sig när konkurrensen hårdnar.

Gäller dessa prognoser för Sverige?

Inga kommentarer: