onsdag 20 april 2011

Lärarstudenter är svenskacoacher på nätet


Sju lärarstudenter vid Stockholms Universitet ingår i ett innovativt pilotprojekt för att hjälpa ensamma ungdomsflyktingar med läxorna och utveckla deras kunskaper i svenska. Studenterna agerar som svenskacoacher och är tillgängliga via nätet två kvällar i veckan. Kommunikationen sker via programmet Windows Live Messenger och ungdomarna kan välja mellan att chatta med sina coacher eller prata direkt via webbkamera.

Svenskacoacher är ett pilotprojekt som Stockholms stad har drivit sedan 2010 i samarbete med KTH, Microsoft och Stockholms universitet. Just nu finns det cirka 50 ensamkommande barn/ungdomar som får stöd genom projektet men redan nu har det fått ganska stor uppmärksamhet med bland annat ett möte med migrationsminister Tobias Billström.

Det verkar vara en fördel att arbeta på nätet för att då vågar ungdomarna diskutera lite öppnare än i ett klassrum och de kan vara anonyma om de vill. Det har också varit viktig att ha en tydlig roll som just coach och inte som lärare eller myndighetsperson. Enligt en av coacherna, Sofie Flemström:

– Nej, alla har förstått syftet med coachningen och det blir inte så personligt när man jobbar internetbaserat. Det vi pratar om är kopplat till studierna. De vet att vi läser på universitetet och det vill de gärna prata om, eftersom många vill läsa vidare så småningom.

Läs artikeln Lärarstudenter är svenskacoacher på nätet (Stockholms Universitet)

9 kommentarer:

charlotta wasteson sa...

Vilket jättebra initiativ! Det låter som en toppenidé och det vore intressant att se någon utvärdering av projektet när det pågått ett tag.
En sak jag undrar över är hur man får de unga att söka kontakten? Jag tänker att det kan vara där den största svårigheten ligger - att få dem att ta sig tid att ställa frågor och/eller över huvud taget våga ta kontakt. Görs det på lektionstid eller på annat sätt under organiserade former i alla fall till en början?
Vänliga hälsningar
Charlotta

Alastair Creelman sa...

Visst är det ett innovativt projekt. Det verkar som att allt sker på kvällstid och eleverna får kontakt med svenskar som inte är myndighetsrepresentanter eller lärare. För studenterna är det en ny och väldigt nyttig erfarenhet, praktik på nätet. Hoppas att det sprider sig.

Stefan Stenbom sa...

Hej, hej!

Kul att ni gillar det vi gör! Svenskacoach är en fortsättning på Mattecoach som vi redan kört ett tag med KTH som centralpunkt. Visst är det Linnéuniversitet som står näst på tur att köra igång!? ;-)

/ Stefan

Alastair Creelman sa...

@Stefan Gärna för min del :-)

charlotta wasteson sa...

Jag tänker att det främst är de unga flyktingarna som behöver ha en del kunskaper, mod och motivation för att ta kontakt med era elever. Hur får ni dem till att ta sig tid och att våga ta steget?

charlotta wasteson sa...

Samarbetar ni med någon organisation eller skola som flyktingarna är kopplade till?

Alastair Creelman sa...

Charlotta - bra frågor. Jag vill också veta mer. Bäst att kontakta den ansvarige vid SU, Marlene Öhberg, marlene.ohberg@isd.su.se, telefon: 08-1207 6739

Stefan Stenbom sa...

Projektet har Stockholms stad som huvudaktör så barnen finns på kommunens olika boenden. Vi samarbetar också med de skolorna som barnen går i. SU bidrar med lärarstudenter och didaktisk kompetens, KTH med nätcoachningsmetodik och Microsoft med mjukvara.

Stefan

Stefan Stenbom sa...

Gällande stödet till ungdomarna finns det kontaktpersoner bland personalen på boendena som stöttar och hjälper ungdommarna igång.