lördag 13 oktober 2012

Molntjänster för skola och högskola

Clouds by d.boyd, on Flickr
Creative Commons Attribution 2.0 Generic License  by  d.boyd

Norska myndigheter har nyligen gett tillstånd för Narviks kommun att använda molntjänsten Google Apps i kommunens skolor, enligt en artikel av Senter for IKT i utdanningenRiktig bruk av skytjenester i skolesektoren. För många skolor och högskolor är det väldigt intressant att ha viktiga programvaror och verktyg i molnet hos t ex Google, Apple eller Microsoft än att sköta allt på egna servrar. Problemet hittills har varit att lagstiftningen tillåter inte att personuppgifter lagras utanför Sverige eller att externa företag hanterar sådana uppgifter.

Artikeln menar att om man ställer tydliga krav på leverantörer och skriver ett bra avtal så går det bra att använda molntjänster och hålla sig till gällande lagstiftning. Det finns inget som förbjuder molntjänster, bara man följer reglerna:

- Essensen i saken er følgende: Hvis skoleeier stiller de riktige kravene til tjenesteleverandøren og kravene oppfylles av leverandøren, så vil bruken av tjenesten være lovlig. Men hvis feil krav stilles eller riktige krav ikke oppfylles, så vil bruken være ulovlig.

Frågan är om Narvik-fallet skapar prejudikat, även i Sverige.

Inga kommentarer: