onsdag 22 maj 2013

Karolinska Institutet först i Sverige med MOOCs

Bild: Magnus Aldemark KI
Karolinska Institutet är det första svenska lärosätet som går med i någon av världens stora MOOC-organisationer för att kunna erbjuda gratis nätbaserade öppna utbildningar. KI är ett av 15 nya lärosäten som har nyligen gått med i EdX, ett konsortium som grundades av amerikanska MIT och Harvard University för 1,5 år sedan. Nu finns det totalt 27 universitet i organisationen från Nordamerika, Europa, Asien och Australien.

I ett pressmeddelande från KI står det att de ska erbjuda fyra MOOCs med start hösten 2014:

- Genom att vara en del i detta världsomspännande sammanhang vill vi visa vägen även för andra svenska lärosäten. Att kunna erbjuda utbildningar via nätet ökar inte bara vår synlighet globalt utan är också en viktig intern process för utvecklandet av nya utbildningar, säger docent Nabil Zary som är ansvarig för samarbetet med edX.
Läs mer i ett pressmeddelande från EdX, EdX Expands xConsortium to Asia and Doubles in Size with Addition of 15 New Global Institutions.

Nu finns det två nordiska universitet som kommer att erbjuda MOOCs: KI med EdX och Köpenhamns universitet med Coursera. Frågan är bara vilka andra som hänger med?

Inga kommentarer: