måndag 6 februari 2017

Bota talarskräck med virtuell verklighet


Många lider av talarskräck och klarar inte att prata inför publik. En ny studie som görs vid Uppsala universitet, Stockholms universitet och Linköpings universitet testar tekniken virtuell verklighet (virtual reality, VR) för att låta försökspersoner vänja sig vid situationen utan att göra det på riktigt. Enligt en artikel och filmreportage av SVT Nyheter Uppsala, Virtual reality ska bota talarskräck, får försökspersonerna öva bort sin rädsla genom att tala till en inspelad publik i olika situationer: ett bröllop, ett möte och en konferens. Den inspelade publiken beter sig som en typisk publik; vissa lyssnar, andra ser lite okoncentrerade ut och en del kollar sina mobiler.

Enligt studier lider cirka en fjärdedel av alla svenska av talarskräck så det är viktigt att hitta effektiva behandlingsmetoder. VR har hittills används framgångsrikt mot t ex spindelfobi. Enligt Tomas Furmark, professor i psykologi vid Uppsala universitet:

- Det kan vara en handikappande rädsla som påverkar livet. Det kan till exempel göra att man hoppar av utbildningar eller tackar nej till befordringar som ställer för höga krav på muntliga anföranden.

Inga kommentarer: