onsdag 1 februari 2017

Bildens makt

CC0 Public domain on Pexels
Bilder förmedlar ett budskap och idag används de, i synnerhet av extrema grupper, för att väcka starka känslor. I dagens medielandskap blir det allt svårare att skilja mellan trovärdiga och vilseledande nyheter och därför har Statens Medieråd tagit fram resurser och handledning för lärare, Propaganda och bilders makt, för att kunna diskutera just bildens roll i dagens medier.

- Bilders budskap kan bli farliga när extremister använder dem för att värva sympatisörer. För att få god motståndskraft mot antidemokratisk propaganda behöver vi bli duktiga på att förstå hur propagandabilder och propagandafilmer är uppbyggda. Genom att börja reflektera aktivt över detta, och sätta ord på det vi ser, blir vi skickligare på att upptäcka hur det bakom en bild eller film kan dölja sig ett ideologiskt budskap som vi kanske inte uppfattade från början.

Materialet riktas mot skola och gymnasium men kan säkert vara lika relevant för vuxna och även för självstudier. Bland resurserna finns metodmaterialet Propaganda och bilders makt som består av en lärarhandledning och de två modulerna Bild är ett språk och Konsten att övertyga. Materialet finns i två versioner: en för läraren och en för eleverna. Dessutom finns det en fördjupningsmodul, Vad är propaganda?

Inga kommentarer: