måndag 1 juni 2020

Tillbaka till det nya normala


Krav på distansundervisning vid svenska lärosäten upphör 16 juni men alla måste följa de rådande restriktioner kring coronaviruset. Höstterminen blir inte helt normal och vi kan redan ana en ny roll för användning av digitala plattformar och verktyg.

En bloggpost av UKÄs generaldirektör Anders Söderholm, Från antingen eller till... både och? Det ”nya normala” och UKÄ:s förslag, ser fram emot en större blandning av digitala och fysiska möten. Stora föreläsningar kommer att ersättas med inspelade medan praktiska övningar och laborationer kommer att ske på campus, fast i mindre grupper. Större variation mellan fysiska och digitala möten kommer att känneteckna högre utbildning framöver och han ser även en större flexibilitet för studenterna att välja hur de vill studera.
I en annan version av det ”nya normala” kanske den enskilde studenten löpande kan välja att följa sin utbildning på campus eller on-line. En termin på campus, en termin från någon helt annan ort, eller kanske från vecka till vecka. Det är det som brukar kallas blended learning.
En sak är dock säker; vi behöver satsa på en nationell digitaliseringsstrategi inom högre utbildning och en satsning på högskolepedagogisk utveckling enligt UKÄs förslag tidigare i år.

Inga kommentarer: