torsdag 30 december 2010

21 saker inom utbildning som är snart onödiga

Future Or Bust! by Vermin Inc, on Flickr
Flera grundläggande begrepp inom utbildning kommer förmodligen att försvinna under de närmaste 10 åren enligt en intressant artikel i The Daily Riff, 21 things that will become obsolete in education by 2020. Tillgång till datorer, smarta mobiler och läsplattor kopplad till en digitalisering av läromedel leder till radikala förändringar enligt artikeln. Bland annat kommer följande att försvinna:

Klassrum med skrivbord - lärande kan ske i mer stimulerande miljöer

Datorsalar - mobilitet gäller

Stora campusområden - lärande sker överallt och är mindre beroende av tid och rum. Mer lärande på arbetsplatsen och i samhället.

Papper - utskrifter blir onödiga (äntligen!) och böcker blir digitala 
    Läs hela listan och se om du håller med. Allt är visst fullt möjligt men det beror på förändringsviljan inom utbildningsbranschen.
    Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.0 Generic License
     by  Vermin Inc 

    Idéportalen - där studenter och näringslivet möts

    Norska Idéportalen.no är en tjänst som koplar ihop studenter som har projektidéer med företag som behöver kvalificerad kompetens. Under 3 år har tjänsten drivits som projekt av NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet) med finansiering från Forskningsrådet och Innovasjon Norge men nu ska det bli en nationell förening som kommer att vidareutveckla konceptet. Cirka 10 andra lärosäten har anslutit sig och de hoppas kunna dra igång det nya samarbetet till våren.

    Idéportalen har fått mycket inspiration av den svenska tjänsten Nationella Exjobb-poolen där 16 lärosäten samarbetar för att effektivisera processen att hitta lämpliga exjobb.

    Läs mer i artikeln Idéportalen blir landsdekkendeUniversitetsavisa.no.

    Digital kursbok om biologi

    Life on Earth är ett omfattande och ambitiöst projekt för att skapa en helt digital kursbok inom biologi som kan användas både inom skola och högskola. Projektet drivs av E. O. Wilson Biodiversity Foundation och den digitala boken kommer att vara gratis för skolelever och högskoleversionen kommer att kosta cirka 10% av priset som en tryckt motsvarighet skulle kosta. Boken är klar om drygt två år men kommer att släppas kapitel för kapitel under tiden.

    Life on Earth kommer att vara väldigt interaktiv med omfattande bildmaterial samt filmer, reportage och animeringar. Dessutom kommer boken att även erbjuda tillgång till uppgifter och övningar samt diskussionsforum. Allt detta har förstås en prislapp och boken kommer att kosta cirka $10 miljoner som de hoppas kunna få in genom privata och offentliga sponsorer. Beslutet att erbjuda hela paketet nästan gratis kommer säkert att orsaka en stor debatt bland de etablerade förlagen.

    Läs mer i en artikel på Wired Science, First all-digital science textbook will be free.
    Titta på denna korta introduktionsfilm om projektet.

    måndag 27 december 2010

    Framtidsvision

    Varje årsskifte ägnas mycket tid åt att blicka tillbaka på det gångna året och försöka förutse vad som kommer att hända framöver. Följande film har gjorts av IBM och ger fem ganska djärva visioner om nya tekniker som kommer att synas inom de närmaste fem åren. 3DTV är redan ett faktum men enligt filmen kommer vi att även att kunna trolla fram 3D hologram av till exempel våra vänner och kommunicera ansikte mot ansikte. Batterier som andas syre och självreglerande trafiksystem är två andra framtidsbilder som presenteras.



    Läs även en artikel om filmen på norska Digi.no, I 2015 snakker vi med hologrammer.

    torsdag 23 december 2010

    Föreläsningar från NFF-konferensen

    Norska NFF (Norska förbund för fjernundervisning og fleksibel utdanning) har lagt ut inspelningar från sin konferens i november. Bland andra kan du se förreläsningar av Jane Hart (The social learning revolution), Grainne Conole (Towards new forms of open, social and participatory learning), Arne Krokan (Fra klasserom til personlig læringsnettverk) och Morten Flate Paulsen (Læring for åpen scene).

    Se alla bidrag på konferensens webbplats.

    måndag 20 december 2010

    Alternativ till lärplattformen


    Nästan alla lärosäten och många skolor använder olika lärplattformar för kursadministration och för kommunikation mellan studenter och lärare. Men flera lärare börjar använda bloggar, wikis och sociala medier som verktyg på sina kurser. Fördelarna med sådana verktyg är flera: de är gratis, tillgängliga varifrån som helst, arbetet syns utåt och studenterna får använda verktyg som de har nytta av i framtiden.

    Amerikanska Educause har publicerat en enkel guide till vad man bör tänka på om man ska lämna lärplattformsmiljön, 7 things you should know about LMS alternatives. Som vanligt finns det förstås fördelar och nackdelar.

    Den digitaliserade barndomen


    Barn- och BarndomsKollegiet (BBK) och Ung Kommunikation vid Linnéuniversitetet hälsar välkommen till 2011 års biennal med temat "Den digitaliserade barndomen". Konferensen äger rum i Kalmar 3 februari och fokuserar på hur yngre barn använder nätet idag och hur deras digitala vanor kommer att påverka hur de lär sig.

    Flera intressanta inlägg finns på programmet som:
    • ”Snälla fröknar”. Om barns perspektiv på barnperspektiv
      Mats Trondman, professor i kultursociologi vid Linnéuniversitetet
    • Internetgenerationen växer fram. 
      Olle Findahl, professor i medie- och kommunikationsvetenskap, forskningsledare WII
    • Digital färd i barndomens värld - förutsättningar för att använda IT i pedagogiska verksamheter med yngre barn
      Anna Klerfelt, PhD, lektor vid Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande vid Göteborgs universitet
    • Spelo, Bolibompasamhället och Facebook – barnkulturella arenor i barns vardag
      Ylva Ågren, doktorand i barn- och ungdomsvetenskap, Stockholms Universitet   
    Läs mer om seminariet (inkl. anmälan)
    Se programmet som pdf-fil.

    fredag 17 december 2010

    Strömmande föreläsningar populära vid Göteborgs Universitet

    Under hösten har lärarstudenter vid Göteborgs Universitet kunnat se sina föreläsningar via webben, både i direktsändning och i efterhand. Det har varit ett populärt inslag enligt en artikel på universitetets webb, Ny teknik på de stora lärarutbildningskurserna. Många föreläsningar har varit svåra att ordna eftersom det finns så många studenter och salen räcker inte till. I stället sänds de över nätet och studenterna kan se dem varifrån som helst. Många uppskattar möjligheten att se sina föreläsningar igen och kunna stanna och spola fram och tillbaka inspelningen som de vill.

    Enligt en av studenterna:
    - Nu känns det som om alla borde ha detta. Jag ser bara fördelar med det. Just att kunna se föreläsningen i efterhand, kunna pausa, stoppa och gå tillbaka för att kunna anteckna i lugn och ro har varit bra. Det hinner man inte alltid under en föreläsning.

    På detta sätt kan storföreläsningar flyttas ut på nätet medan seminarier i mindre grupper får mer fokus.

    Bild: Göteborgs Universitet

    torsdag 16 december 2010

    Bibliotek som medieverkstad

    Bibliotek omvandlas allt mer till studiemiljöer där digitala medier står i fokus. En stor roll är att erbjuda möjligheter för barn och vuxna att prova nya medier och utrycka sig i bild, ljud och text. Det handlar om att uppmuntra och möjliggör det informella lärandet där man lär sig tillsammans med andra (antingen fysiskt eller via nätet).

    Följande film visar hur Chicago Public Library har nyligen öppnat en ny lärmiljö för barn och ungdomar där de kan skapa film, webbsidor, musik, bilder mm och testa program och verktyg som de inte har tillgång till hemma. Dessutom har de tillgång till bibliotekets personal plus förstås alla andra barn och ungdomar som är där. Detta ingår i initiativet YouMedia.


    The Story of YOUmedia... from YOUmedia on Vimeo.

    Den sjungande kemiläraren

    Amerikanska kemilärare Doug Edmonds från Northbrook, Chicago kom på idén att kombinera sin undervisning med musikintresset på ett annorlunda sätt. Han tog flera basbegrepp inom kemi och förklarade dem i sångtexter som han sedan spelade in på YouTube till kända melodier. Han skapade sin egen YouTube kanal för dessa kemisånger och märkte att de blev väldigt populära över hela världen. Ett okonventionellt grepp men många elever verkar tycka att det går lättare att komma ihåg en sångtext än bara meningar i en kursbok.

    Läs en artikel om detta i tidningen Trib Local, Singing science teacher attracts YouTube following.
    Här får du ett smakprov till en ganska känd melodi.

    Ny blogg med praktiska tips för lärare

    Satish Patel, lärare vid Linnéuniversitetet och Umeå Universitet, har en bra blogg fylld med praktiska tips om hur lärare kan använda enkla och gratis webbverktyg i sin undervisning.

    Bloggen heter ICT support for tutors och innehåller många korta filmer och guidar om de vanligaste verktygen och begreppen inom nätbaserad utbildning. Det finns även tips om hur du kan rensar bort skräp från din dator så att den arbetar snabbare.

    Bild: Satish Patel

    Virtual Nerd - mattehjälp på webben

    Många elever och studenter behöver hjälp med matematik och nya supporttjänster lanseras med jämna mellanrum. En ny sådan är amerikanska Virtual Nerd som består av en stor mängd korta interaktiva instruktionsfilmer som beskriver alla viktiga matematiska begrepp, formler och principer.

    Tjänsten fokuserar mest på matematik och naturvetenskap på gymnasienivå men kommer att utökas längre fram. Eleven kan söka efter begrepp som de vill träna och alla videolektioner har tydliga innehållsförteckningar så att man kan hoppa direkt till rätt avsnitt. Tjänsten är gratis men det finns planer att ta betalt längre fram för att kunna finansiera utvecklingen.

    Titta på denna film för att få en bättre uppfattning.

    måndag 13 december 2010

    UR samarbetar med flera lärosäten

    UR och Kunskapskanalen samarbetar närmare högskolesektorn för att göra kunskap tillgänglig för många fler. Tidigare har jag skrivit om URs satsning på att lägga ut föreläsningar och program via iTunes U och nu söker de ett närmare samarbete med universitet och högskolor.

    Sexton högskolor har hittills skrivit under en avsiktsförklaring som innebär att UR erbjuder stöd för utveckling av lärosätenas egna tv-produktioner. Som ett resultat har flera föreläsningar och seminarier från högskolorna har redan sänts i Kunskapskanalen och via URs webbkanaler. Under 2011 kommer UR att fortsätta besöka högskolor och diskutera samarbetsmöjligheterna.

    Läs mer:
    UR Samtiden
    Kunskapskanalen

    Är smartboards så smarta?

    Många lärosäten och skolor har investerat i interaktiva tavlor (s. k. smartboards eller Interactive whiteboards) för att enkelt kunna visa webbsidor, filmer och annat nätbaserat innehåll och kunna lagra lektionsanteckningar mm.

    En artikel av Innovative Educator (Are Interactive Whiteboards a Smart Idea when they Make Even the Most Innovative of Educators Look Dumb?) ifrågasätter smartboards som pedagogiska hjälpmedel och menar att de är ett hinder för effektiv kollaboration. Författaren menar att tavlan förstärker den traditionella lärarrollen som kunskapsförmedlare och att det tvingar läraren att vända ryggen mot klassen. Dessutom tappar man ögonkontakt med klassen och tavlan blir fokus för undervisningen. Lärande kan komma från alla möjliga källor och inte bara via tavlan.

    Följande bildspel ger exempel på hur smartboards kan bli ett hinder i undervisningen. Vad tycker du?

    söndag 12 december 2010

    Varför IT är viktig för högre utbildning

    Den senaste utgåvan av den amerikanska tidskriften Educause Review ägnas åt temat Why IT matters to higher education. Betoningen idag ligger mindre på själva verktygen och tekniken och mer på nya möjligheter för kommunikation och samarbete.

    En artikel, From Users to Choosers: Central IT and the Challenge of Consumer Choice, skriver om hur IT-avdelningens roll håller på att förändras radikalt. Studenter och personal använder allt oftare tjänster och verktyg som ligger på nätet i stället för program som ligger på hårddisken eller universitetets servrar. Information lagras i molnet hos Google eller Apple. Artikeln diskuterar IT-avdelningens roll i detta.

    Artikeln The library space as learning space tar upp frågan om bibliotekets roll som lärmiljö i stället för lagringsplats. Studenter dras till bibliotek som erbjuder utrymme för både grupparbete och självstudier och vi ser en trend att boksamlingen får mindre och mindre utrymme för att ge mer plats för studiemiljöer.

    En tredje artikel, You 3.0: The most important evolving technology, ser hur var och en skapar sin egen personlig lärmiljö på nätet och där individualisering blir allt viktigare.

    - The focus will no longer be on the technology, in itself. The focus will be on the relationship between the evolving technology and the user—that is, on You 3.0.

    lördag 11 december 2010

    Facebook finesser som alla bör veta


    Kan jag bli vän med mina studenter utan att de kan se vad jag skriver till vänner och släktingar? Hur ser jag till att bilder av mig inte kan spridas hur som helst? Hur ser jag till att mina Facebookuppdateringar inte syns via Google? Kan jag visa mina kontaktdetaljer bara till mina närmaste vänner och kollegor?

    Svaren till dessa frågor finns i en mycket nyttig artikel, 10 privacy settings every Facebook user should know, på sajten All Facebook. Det finns många bra finesser i Facebook som kan hjälpa dig ta ansvar för dina digitala fotavtryck men alldeles för få användare känner till dem. Den här webbplatsen kan hjälpa dig skapa en mer mångsidig och säkrare Facebook.

    Företagsledare vill ha mer IT inom utbildning

    En artikel i US News, Executives, Policymakers Want More Technology in Classrooms beskriver ett möte mellan den amerikanska utbildningsministern (Secretary of Education) Arne Duncan och en grupp ledande figurer inom amerikanskt näringsliv. De träffades som en del av initiativet Foundation for Excellence in Education, för att diskutera situationen inom landets utbildningssystem och hur det kan förbättras. En sak var de överens om och det var att landets skolor och högskolor halkar efter när det gäller användningen av IT.

    Enligt utbildningsministern, Arne Duncan:
    - It's interesting to me that technology has actually transformed how we interact together socially. It has transformed how we do business, but technology has yet to transform how we provide education.

    Flera direktörer tyckte att nyanställda från högskolan ofta saknar nödvändiga färdigheter som kritiskt tänkande, matematik och digital kompetens.

    - We can't even imagine what education or technology will be like in 10 years, Students need to be not only trained in that, but they need to be taught how to learn.

    På samma tema kan det vara intressant att titta på följande TED-föreläsning av Jeffrey Piontek i Vancouver i oktober om framtidens lärande.

    fredag 10 december 2010

    Tankar om framtidens lärande

    Hur ser framtidens lärande ut? I denna intervju pratar Ambjörn Naeve, matematiker och forskare på CSC-skolan, KTH, om hur skolor och högskolor bör anpassa sig mot framtidens utmaningar och ett digitalt samhälle.

    Vi ser bland annat att lärande sker allt oftare vid sidan av det traditionella utbildningssystemet; det så kallade informella lärandet. Det kan väl hända att många universitet kommer framöver att ägna sig mer åt certifiering/validering än utbildning. Folk kommer till universitetet med erfarenheter och informellt lärande och vill ha sin kunskap validerad.

    Världens bästa lärare lägger ut sina föreläsningar gratis på nätet och det kan vara bättre med en bra, kunnig lärare via nätet än en dålig och oinspirerad lärare på plats. Vi går från knowledge push (förmedla kunskap) till knowledge pull (söka kunskap) och det bör stå i fokus i skolor och högskolor idag. Skolan är speciell eftersom man ställer frågor som man redan vet svaret på och sådant förekommer inte i andra delar av samhället. Se intervjun och se om du håller med ...


    Ambjörn Naeve om nätbaserat lärande from KTH Learning Lab on Vimeo.

    tisdag 7 december 2010

    Allt på en sida


    En intressant webbtjänst heter All My Faves. Den försöker presentera en grafisk sammanfattning över alla de viktigaste tjänster, sajter och verktyg som finns inom olika kategorier. Idén bakom sajten är att många vill slippa söka efter bra webbplatser så här finns de populäraste, samlade på en sida. Sajten är uppdelad i många kategorier som nyheter, bloggar, teknik, utbildning, spel, shoppping osv och under varje huvudkategori finns många underkategorier.

    Detta sätt att presentera webben är säkert inte tilltalande för alla och du hittar inte specialistsajter här men det finns definitivt en hel del intressanta tjänster att utforska.

    Svenska elever halkar efter enligt OECD-rapport

    OECDs årliga rapport (PISA - Programme for International Student Assessment) som mäter 15-åringars förmåga att förstå, tolka och reflektera inom naturvetenskap, matematik och läsförståelse i 65 länder har just kommit ut. Svenska elever presterar sämre i alla kategorier och Sverige har sjunkit från toppnivå för 10 år sedan till genomsnittsnivå idag. Sociala skillnader märks allt mer och det står bland annat att 24% av svenska 15-åriga pojkar ligger under OECD-genomsnitt i läsförståelse. Läs mer på SR, Svenska elever sämre i skolan.

    De bästa länderna enligt rapporten var Sydkorea, Finland, Singapore och Kanada samt två regioner i Kina; Shanghai och Hong Kong.

    Läs mer
    OECD Newsroom - Korea and Finland top OECD’s latest PISA survey of education performance
    The Guardian - UK schools slip down world rankings
    Washington Post - International test score data shows US firmly mid-pack
    Tony Bates analyserar slutsatserna - Interpreting international comparisons in academic achievement
    Läs rapporten (via Skolverket)

    måndag 6 december 2010

    Tidskrift om digital kompetens

    Den senaste utgåvan av tidskriften Nordic Journal of Digital Literacy har just kommit ut. I den finns, till exempel, en artikel om barnens användning av digitala medier, Children's Engagement in Digital Practices in Leisure Time and School, och en annan artikel om pedagogiska strategier för att hjälpa elever/studenter med sin digital kompetens, Enabling digital literacy.

    lördag 4 december 2010

    Onlineseminarium 14 dec om hur man lyckas med distanskurser

    Årets sista pedagogiska café på Blekinge Tekniska Högskola har bjudit in Per Eisele som utsetts till årets lärare av studentkåren på BTH. Per kommer att berätta om hur man lyckas med distanskurser - "Listen or your tongue will make you deaf.".

    Alla intresserade är välkomna att delta via Adobe Connectsändningen på  https://connect.sunet.se/pedagogisktcafe men det är viktigt att du anmäler dig senast 10 dec till Christina Hansson, e-post chn@bth.se

    Välkomna 14 december kl 12.00  - 13.00!

    torsdag 2 december 2010

    UR på iTunes U

    UR blir först ut av alla public serviceföretag i Europa med att lansera en egen iTunes U sida. Nu finns UR:s nya sida på iTunes U tillgänglig. Här kan man ta del av mer än 400 föreläsningar och seminarier med några av Sveriges bästa föreläsare. Upptäck nya ämnen, följ samhällsdebatten och häng med i aktuell forskning, när du vill, hur du vill.

    - Lanseringen av UR på iTunes U är ett led i vår strävan att stärka Sverige som en av de ledande kunskapsnationerna. En digital motorväg står öppen direkt till studenter och lärare och vi har ett omfattande och viktigt innehåll att bidra med, säger Erik Fichtelius, verkställande direktör UR

    UR Samtiden är den första redaktionen på UR som aktivt arbetar med att publicera sina program öppet och tillgängliga för alla. Det här är en tanke som har funnits med sedan starten 2009 och redaktionen har sedan dess jobbat hårt för att klarera alla rättigheter. Idag vid premiären finns över 400 podcast tillgängliga att ladda ned gratis och fler program kommer att fyllas på kontinuerligt.

    - UR ska givetvis vara där studenterna är och vi är glada att som första public servicebolaget i Europa även nå vår publik via iTunes U, säger Lena Allerstam redaktionschef på UR Samtiden. Materialet på iTunes U är nedladdningsbart och når nya grupper. Vi sänder och podcastar de bästa talarna, nya upptäckter och smarta samtal för alla nyfikna och kunskapshungriga.

    UR ser iTunes U som ett komplement till övriga publiceringsplattformar såsom tv, radio, URPlay samt slutna nätverk. UR arbetar aktivt med att dela med sig av material primärt till lärare och elever, men även till den kunskapstörstande publiken.

    iTunes U är med över 300 miljoner nedladdningar ett av världens mest populära utbildningscenter som finns online. Över 800 universitet världen över har sina egna iTunes U-sidor, och nästan hälften av dessa distribuerar sitt innehåll offentligt genom iTunes U Store. Nytt innehåll har precis blivit adderat från universitet i Kina, Hong Kong, Japan, Mexiko och Singapore. iTunes U-användare har nu tillgång till över 350 000 audio- och videofiler från olika utbildningsinstitutioner världen runt.

    Läs mer

    Källa: UR press release.

    Googles e-boksatsning kommer snart

    The duckies invade Google by Yodel Anecdotal, on FlickrNu kommer Google in i e-bokmarknaden genom tjänsten Google Editions som ska släppas före årsskiftet i USA och internationellt under våren (se artikeln på TechCrunch, Google Editions: Divide and Conquer). Google kommer att erbjuda ett stort sortiment böcker men skiljer sig från många inom branschen genom att boken du köper lagras på nätet och du kan läsa den på olika läsplattor/datorer/mobiler.

    Denna flexibilitet verkar vara unik just nu och vi kan se fram emot en intressant kamp nästa år mellan framför allt Google, Apple och Amazon.

    Creative Commons Attribution 2.0 Generic Licenseby  Yodel Anecdotal

    Media med Creative Commons licens

    När du behöver en bild, film eller lite bakgrundsmusik till ditt material är det idag helt onödigt att bryta mot upphovsrätten. Det finns väldigt mycket material som du får använda på din presentation, blogg eller annan webbplats eftersom det har en Creative Commons licens. Villkoren för användning står i anslutning till verket och oftast tillåter kopiering och bearbetning så länge man uppger källan och delar med dig på samma sätt som upphovsmannen har gjort (kontrollera dessa villkor innan du kopierar).

    Det finns en bra guide till CC-licesierade resurser som heter 30+ places to find Creative Commons Media.Här finns länkar till omfattande material inom audio, musik, bilder, film och text.

    Lär mer om Creative Commons (creativecommons.se)
    En svensk guide om CC för lärare

    onsdag 1 december 2010

    Workshop om öppna lärresurser


    OER - öppna lärarresurser from KTH Learning Lab on Vimeo.

    Vid konferensen NU2010 i oktober höll vi i projektet OER - en resurs för lärande en workshop för att visa hur man hittar bra öppna lärresurser. Det finns ju ett gigantiskt utbud av filmer, podcasts, animeringar, bilder och textmaterial som man kan fritt använda i undervisning men problemet är att hitta rätt. Detta reportage sammanfattar workshopen, tankarna bakom den och visar valda höjdpunkter.

    Filmen gjordes av KTH Learning Lab och du kan se originalet på deras Vimeo kanal.