torsdag 30 december 2010

Digital kursbok om biologi

Life on Earth är ett omfattande och ambitiöst projekt för att skapa en helt digital kursbok inom biologi som kan användas både inom skola och högskola. Projektet drivs av E. O. Wilson Biodiversity Foundation och den digitala boken kommer att vara gratis för skolelever och högskoleversionen kommer att kosta cirka 10% av priset som en tryckt motsvarighet skulle kosta. Boken är klar om drygt två år men kommer att släppas kapitel för kapitel under tiden.

Life on Earth kommer att vara väldigt interaktiv med omfattande bildmaterial samt filmer, reportage och animeringar. Dessutom kommer boken att även erbjuda tillgång till uppgifter och övningar samt diskussionsforum. Allt detta har förstås en prislapp och boken kommer att kosta cirka $10 miljoner som de hoppas kunna få in genom privata och offentliga sponsorer. Beslutet att erbjuda hela paketet nästan gratis kommer säkert att orsaka en stor debatt bland de etablerade förlagen.

Läs mer i en artikel på Wired Science, First all-digital science textbook will be free.
Titta på denna korta introduktionsfilm om projektet.

1 kommentar:

Stefan sa...

Nja, kanske inte första? För några år sedan rapporterade jag detta exempel i min dåvarande blogg:
"Och det valda exemplet, en "Free Physics Textbook: Motion Mountain - Unlike standard texts, it is an enthusiastically personal masterpiece" bär verkligen syn för sägen! En fri 1.495 sidor fysikbok.

MOTION MOUNTAIN
THE FREE PHYSICS TEXTBOOK

http://www.motionmountain.net/index.html"

Det finns kanske ännu fler exempel på detta fenomen?