söndag 30 januari 2011

Surfplattor i stället för böcker i New Yorks skolor

Teacher’s Desk by mortsan, on Flickr
Creative Commons Attribution 2.0 Generic License  by  mortsan 

Många skolor i New York överger papper och böcker och delar ut läsplattor som Apples iPad till eleverna enligt en artikel i Dagens Nyheter, Läsplattan tar över i New Yorks skolor. Att dela ut iPads kostar förstås men flera menar att man sparar nästan lika mycket genom att inte behöver köpa så mycket kursböcker och papper. Allt fler går över till kursböcker som finns gratis på webben och är alltid tillgängliga. Samma utveckling sker i flera andra delstater som Kalifornien, Virginia och Illinois.

Även om de flesta berörda lärare och elever är väldigt positiva finns det några som menar att läsplattor är mest för konsumption hellre än kreativitet. Eftersom de saknar filsystem är det svårt för eleverna att skapa själva.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Om vi bortser ifrån sakfelet, nämligen att iPad är en surfplatta, så innebär detta att flertalet elever kommer att pyssla med annat. En läsplatta däremot är ju ganska begränsad i sin möjlighet att facebooka eller youtuba. Vad händer med skrivförmågan? Plattan är ganska ny. Man bör vänta tills det kommer mer öppna system så att inte det hela blir en ny ABC80.

Alastair Creelman sa...

Jag har ändrat titeln! Oavsett vad man kallar dem för är jag övertygad att vi kommer snart att utveckla plattor som är lika kraftfulla som dagens bärbara datorer och att de kommer att till stor del ersätta papper, penna och kursbok. Men övergångsperioden har börjat.