fredag 11 mars 2011

Kan man låna en e-bok?


När en vanlig bok på biblioteket lånas ut finns den inte på hyllan. Enkelt och lätt att hantera. Men när biblioteket lånar en e-bok får du bara en kopia av den digitala filen. E-böcker kan därför lånas av många eftersom de kan kopieras hur många gånger som helst. Varför i så fall ska man köpa en e-bok när du kan låna den?

Detta problem tas upp av Pelle Snickars i en debattartikel i Svenska Dagbladet, Bibliotekens moment 22. Förlagen försöker begränsa antalet gånger en e-bok kan lånas ut men det leder till absurda situationer menar Snickars. Moment 22 för biblioteken är att ju lättare det blir att låna e-böcker gratis desto mindre marknad det blir för att sälja e-böcker och det leder till färre e-böcker att låna ut.

- Man köper eller lånar ju inte e-böcker – man kopierar dem. Om det är möjligt att gratis och legalt kopiera en e-bok för läsning, varför skulle någon då vilja köpa en kopia? Möjligen därför att man vill äga en egen kopia på sin läsplatta – men det är ju förstås samma e-bokskopia som man kan låna. Om och om igen.

Inga kommentarer: