torsdag 3 mars 2011

Styr datorn med ögat

eyes by robynejay, on Flickr
Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.0 Generic License  by  robynejay 

Ännu en nyhet från veckans CEBIT-mässa i Hannover kommer i en artikel i DN, Snart kan du styra din dator med ögat. Inom ett par tre år kommer vi att styra datorer på andra sätt än dagens mus och tangentbord. Redan idag kan vi styra datorer med hjälp av gester (som med dagens Nintendo Wii eller Microsofts Kinnect) och snart kan vi styra med ögonen.

Ett svenskt företag, Tobii, som är specialister på ögonstyrda applikationer, har tagit fram en teknik där datorn följer din blick och fokuserar på det du tittar på:

- Läser du en lång text rullar den nedåt av sig själv. Tittar du inte på skärmen under en viss tid går den ned i viloläge. Ska du flytta musen från en del av skärmen till en annan går det blixtsnabbt när du fäster blicken dit du ska. Om du i stället ska ägna dig åt finlir kan datorn zooma in det område du tittar på.

Förutom att tekniken underlättar för alla finns det stor potentiell för funktionshindrade att lättare kunna navigera på webben utan att använda mus och tangentbord i så stor utsträckning.

Inga kommentarer: