tisdag 28 juni 2011

Nu går Microsoft i molnen


Microsoft lanserar nu en nätbaserad version av Office-paketet som ett svar på molntjänster som Google Docs. Tjänsten heter Office 365 och betyder att du inte behöva egna versioner av Word, Excel, Outlook och PowerPoint men i stället finns de i nätet och du når de varifrån som helst, även via mobil eller surfplatta. Dina dokument lagras säkert hos Microsoft och du behöver inte bekymra dig om uppdateringar eftersom de sker automatiskt.

Tjänsten är inte gratis men Microsoft menar att du får betala för säkerhet och pålitlighet. För mindre företag, till exempel, betalar man cirka 40 kr i månad för tjänsten. Större företag betalar mer och får obegränsat lagringsutrymme och avancerade arkiveringsfunktioner.

Vad betyder detta för utbildning? Eftersom molntjänster blir säkrare och enklare kommer inga skolor och högskolor att behöva köpa dyra licenser för egna datorer samt problemen med uppdateringar och versionshantering kommer att försvinna. Institutionerna behöver inte så många egna servrar och IT-avdelningen kommer att behöva definiera om sin roll. IT flyttar nu upp i molnen.

Läs mer i en artikel från BBC, Microsoft launches Office in the cloud.
Se en kort film om tjänsten.

Inga kommentarer: