onsdag 15 juni 2011

Patientinformation i surfplattan

Bild: KTH
Snart kan läkaren få all relevant information om en patient direkt på en surfplatta. Forskare vid KTH har tagit fram ett kommunikationsverktyg som ska ge läkaren överblick över en patients situation och därmed möjliggör snabbare och bättre beslut i kritiska situationer.

Verktyget heter Arbetsjournalen och har tagits fram av KTH-forskaren Kristina Groth och kollegor. Det ska användas främst för patienter med svåra sjukdomar där det finns en komplicerad historik och många instanser har varit inblandade. Genom att samla all historik i verktyget kan läkaren se hela situationen och bakgrund direkt.

– Har inte läkare all information på plats finns det risk att de fattar fel beslut. Det kan innebära svåra komplikationer för patienten och längre vårdtider samt fler operationer. Något som i sin tur blir dyrt. Genom att göra den information som finns synlig kan vi skapa mer kvalitativ vård, men också täcka upp för läkare som inte finns på plats, säger Kristina Groth, universitetslektor på Skolan för datavetenskap och kommunikation vid KTH.

Läs mer (Pressrelease från KTH).

Inga kommentarer: