torsdag 16 juni 2011

En nypa salt behövs ibland


Denna vecka har vi sett rubriker i tidningar och webbplatser att Facebook tappar användare. De flesta dagstidningar gick ut med nyheten trots att det fanns bara en källa, Inside Facebook (en sajt för annonsering på Facebook och inte byggt på officiella statistik), och att det handlade om bara en månad och inte var en tydlig trend. Hela bakgrunden till denna tidningsanka finns i en bra bloggpost av Emanuel Karlsten, Facebook och det källkritiska haveriet. Han menar att tidningarna inte har undersökt fler än en enda källa och har inte försökt att få siffrorna bekräftade av opartiska källor. Det finns nämligen andra källor som visar att Facebook inte har tappat användare alls under den aktuella perioden.

Detta visar hur viktigt det är med källkritik och kan vara ett bra exempel för lärare att ta upp med sina studenter. Författaren undrar vidare om tidningarnas iver att sprida just denna nyhet kan kopplas till otrygghet med nya medier:

- Det kan vara paranoia eller navelskådande upprördhet, men min känsla är att medier blir extra flåsiga när det handlar om de här områdena. En längtan efter att världen äntligen kanske blir mer greppbar, där vi slipper förhålla oss till fåniga fenomen som Youtube, Facebook och Twitter.

Inga kommentarer: