onsdag 31 oktober 2012

Matematik på video

Ytterligare ett exempel på en lärare som undervisar enligt principen flipped classroom är Mikael Bondestam. han är gymnasielärare i matematik och har nu spelat in en imponerande 324 filmer på sin YouTube kanal. Filmerna tar dig steg för steg genom de viktigaste frågorna inom gymnasiematematik och meningen är att eleverna får titta på filmerna så ofta de vill hemma och sedan satsa på övningar i klassrummet med läraren som handledare. Kanalen har redan fått 1,2 miljoner visningar.

Läs även Mikaels blogg. Här kommer en introduktionsfilm som smakprov.


måndag 29 oktober 2012

Rektorns roll inom IT och lärande

Teaching is not Rocket Science by shareski, on Flickr
Creative Commons Attribution-Noncommercial 2.0 Generic License  by  shareski

En lyckad satsning på IT och lärande behöver förstås entusiastiska och innovativa lärare men utan en engagerad ledning kommer entusiasterna inte så långt. Skolans/högskolans ledning anger tonen och skapar förutsättningar för pedagogiskt nytänkande.

Edward Jensinger är rektor på Pauli Gymnasium i Malmö och har skrivit en bra bloggpost, Ledarskap på IKT skolor, med goda råd för alla rektorer som vill satsa på ny pedagogik och en integrering av IT och lärande. Rektorns roll är att ge ett tydligt stöd till de lärare som redan har börjat tänka annorlunda och testar nya möjligheter. Det gäller att kratta i manegen:

- För att få igång den här utvecklingen måste rektor kratta manegen för lärarna. I alla fall de lärare som har "önskat pedagogiskt beteende" (usch, vilket uttryck men det är ganska tydligt i alla fall). Genom att kratta manegen för de som ligger längst fram skapar det ett sug hos de som är nyfikna. De nyfikna följer med. Och genom att kratta i manegen ser du som rektor till att ta bort argumenten för de som inte alls gillar den utveckling skolan nu står inför.

Han lyfter fram ett antal nyckelfaktorer och ger exempel på hur man kan skapa bra förutsättningar för en lyckad en-till-en satsning.
  • Stå inte i vägen för pedagogerna
  • Lyft fram goda exempel
  • Skapa förutsättningar
  • Fortbilda
  • Rektorn visar vägen (leva som man lär)
  • Ställ krav
  • Driv IKT
- Utan rektor lyckas inte 1-1, IKT-projekt. Vi rektorer behöver vara mitt i vår verksamhet. Både fysiskt, pedagogiskt och faktiskt digitalt.

Läs också en artikel från Skolverket som tar upp samma tema: Stöd från rektor gör lärare mer positiva till IT.

söndag 28 oktober 2012

Videoguide till nätbaserad undervisning

CC BY-SA Indiana University
När du ska planera en nätbaserad kurs för den första gången kan det vara bra med goda råd och riktlinjer. Amerikanska University of Indiana har producerat en filmserie som guide till sina lärare. Dr. Curt Bonk (Professor, Instructional Systems Technology, Indiana University) leder dessa filmer, Video Primers in an Online Repository for e-Teaching & Learning, som täcker alla aspekter av hur man planerar och genomför en nätbaserad kurs. Varje film är cirka 10 minuter lång och det finns flera resurser kopplade till varje film. Hela filmserien har en Creative Commons licens (CC BY-SA) och du får gärna använda dem på en egen webbsida eller i en lärplattform. Ange bara källan och licensen.

En liten varning dock. Du behöver programmet QuickTime innan du kan se filmerna (finns redan i alla MAC:ar).


lördag 27 oktober 2012

Hur kan jag använda digitalt material i min undervisning?

Chatarina Larson är universitetsjurist vid
Umeå universitet (Bild Umeå univ)
Webbseminarium om hur du använder digitala resurser i din undervisning.

Tid: 28 november 2012, 14.00-15.00
Plats: Virtuellt mötesrum i Adobe Connect. Läs mer
Observera! Adressen till mötesrummet kommer att mejlas till alla anmälda 1-2 dagar före webbinariet.
Kostnadsfritt. Föranmälan krävs!

Under 2011 och våren 2012 har förhandlingar förts om ett nytt kopieringsavtal för högskolesektorn som även omfattar digital kopiering, lagring och tillhandahållande. Det gamla avtalet var avsett för papperskopiering. Det var tänkt att det nya avtalet för högskolesektorn skulle träda i kraft under sommaren 2012. Den principiella överenskommelsen var klar sedan tidigare. Seminariet kommer att ta upp vad tankarna bakom det nya kopieringsavtal var - och varför det aldrig beslutades någonting.

Vi kommer att höra:
Chatarina Larson, Universitetsjurist vid Umeå universitet och ledamot i SUHFs förhandlingsgrupp.
Personer vid våra lärosäten som varit engagerade i kopieringsfrågan. Namn kommer inom kort.

Viktiga frågeställningar
  • Vad kommer att hända nu?
  • Vad är det som hakat sig i förhandlingarna?
  • Kommer det nya avtalet att kunna träda i kraft först när den nya upphovsrättslagstiftningen träder i kraft?
  • Blir det ett avtal? 
  • Vad gäller för tillfället?
  • Hur ser det ut i andra länder med digital kopiering? 
  • Öppnare egenproduktion på våra lärosäten (OER, e-böcker etc).



fredag 26 oktober 2012

Webbseminarium om effektiva e-möten inom vården


Hur kan myndigheter, landsting och kommuner spara pengar genom att använda e-möten och videokonferenser på ett mer samordnat sätt? Det är temat på ett webbseminarium torsdag 8 november 14.00 - 16.00 som arrangeras av Compodium och Inera (samarbete inom e-hälsa mellan landsting och regioner).

- Vilka miljövinster ger e-hälsa, telemedicin, videokonferens och resfria möten inom vård och omsorg? Lyssna på Sveriges ledande forskare, representanter för telemedicin och miljöarbete inom vården. Var med i debatten, gratis i en dator nära dig.

Program
  • Miljöarbete inom landstingen; vad gör man i transportfrågan? Karin Ramstedt och Annelie Frick 
  • Är resfria möten mer miljövänliga än att resa? Reser vi mindre om vi möts på distans? Åsa Moberg och Peter Arnfalk 
  • Ett hållbarhetsperspektiv på e-hälsa och resfria möten inom sjukvården Åsa Holmner Rocklöv och Thomas Molén 
  • Paneldiskussion med samtliga föredragshållare samt frågor från tittarna 
Seminariet sänds på webben: http://webbtv.compodium.se/miljoseminarium. Ingen förhandsanmälan behövs och sändningen är gratis. Möjlighet till frågor finns via chat och telefon.
Det går även att följa sändningen via videokonferens. Anmäl i så fall ditt deltagande på info@compodium.se så görs en provuppkoppling till din utrustning så att allt fungerar perfekt.

För mer information ring ComPodium International AB på 08-241200

Varför skola?

Om skolans uppgift är att hjälpa eleverna att bli kreativa, innovativa medborgare med kritiskt tänkande och nyfikenhet så har den misslyckats totalt. Vårt utbildningssystem belönar den som passar in i systemet och tar död på kreativiteten menar Seth Godin i ett inspirerande tal, Stop Stealing Dreams: Seth Godin at TEDxYouth@BFS. Han tar fram en rad förslag till hur vi kan göra skolan (och högre utbildning) mer meningsfull och individbaserad.

Bland annat menar han att skolan fokuserar på ensamarbete där studenten arbetar isolerat medan i arbetslivet är det samarbete och gruppdynamik som krävs. Vi ska bedöma praktik och erfarenhet i stället för resultat i enkla minnestester. Utbildning idag handlar om livslångt lärande och studenter måste lära sig att lära sig.

Här finns det flera bra citat men ett måste jag lyfta fram:
- If it's work, we try to figure out how to do less. If it's art we try to do more and more.




torsdag 25 oktober 2012

Tyskt universitet erbjuder öppen kurs med högskolepoäng

Tyska Leuphana University Lüneburg lanserar nu en öppen kostnadsfri kurs (MOOC) med möjlighet till riktiga högskolepoäng. De stora aktörerna inom öppen utbildning (Coursera, edX, Udacity m fl) ger bara intyg till studenter som klarar sina kurser men Leuphana vill ta ett steg till.

Den första kursen, ThinkTank Cities, handlar om framtidens stadsplanering under ledningen av arkitekten Daniel Libeskind. Studenterna kommer att arbeta i mindre grupper med att designa framtidens stadsmiljö. Kursen börjar 9 januari och pågår i 3 månader och du kan anmäla dig redan nu. Kursen är öppen för alla.

- The Leuphana ThinkTank is Leuphana Digital School´s pilot project. Starting on January 9 and led by architect and Leuphana professor Daniel Libeskind, the ThinkTank sets out to provide a completely new kind of learning experience. Designed as a cost- and barrier-free academic course for collaborative web-based learning, it gives you the chance to team up with participants from across the world. Thus, the ThinkTank invites you to creatively interact with peers and scholars alike. Any interested global citizen can join and work on an ‘Ideal City of the 21st Century’ - not by sitting in on long lectures, but by actively participating and exploring the platform. Our team of lecturers – leading scholars and world-renowned experts – will guide you on your journey.

Läs även en artikel om Leuphana University i Campus TechnologyGerman University Offers MOOC with Credit

onsdag 24 oktober 2012

Publicera egna tidskrifter och manualer

Youblisher är ett enkelt och praktiskt verktyg som omvandlar dina pdf-filer till bläddervänliga e-böcker. Om du har skrivit en manual eller kompendium och kan spara det som pdf-fil är det sedan enkelt att ladda upp det till Youblisher och verket blir som en e-bok som du kan bläddra genom, förstora eller skriva ut. Verket ligger på en egen webbsida men kan enkelt bäddas in i en blogg.

Ett praktiskt och snyggt sätt att publicera instruktioner, kompendier, uppsatser, nyhetsbrev eller tidskrifter. Titta på denna introduktionsfilmer för att se hur.




lördag 20 oktober 2012

Svenskarna och internet 2012

CC BY Some rights reserved by flickingerbrad
Nu har den årliga rapporten Svenskarna och internet kommit ut fullt med statistik och trender om våra internetvanor. Rapporten ges av .SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur) och årets rapport har skrivits av  Olle Findahl, professor i medie- och kommunikationsvetenskap.

Bland årets trender finns följande:
  • Internetanvändning fortsätter nedåt i åldrarna. Hälften av alla 3-åringar och 40% av alla 2-åringar använder nätet regelbundet.
  • Mobiliteten ökar ständigt. Mer än hälften av alla svenskar kommer åt nätet via mobiler och surfplattor. Antalet smarta mobilanvändare har fördubblats det senaste året.
  • E-handeln ökar ständigt. 72% av svenskar handlar på nätet.
  • Internet i arbetslivet – fler arbetar hemifrån utan att vara mindre på jobbet.
  • Fler läser kvällstidningar på webben än på papper.
Utanförskapet minskar men det finns fortfarande 1,2 miljoner svenskar som använder nätet mycket sällan eller aldrig. Projekt som Digidel har fortfarande en hel del att göra även om trenden går i rätt riktning.

fredag 19 oktober 2012

SoundNote - spela in och anteckna


SoundNote är en app som låter dig spela in en föreläsning, tal eller intervju och anteckna skriftligt. Inte så nytt kan man tänka sig men dina anteckningar är kopplade till inspelningen och efteråt kan du bara klicka på en anteckning och inspelningen hoppar fram till just den punkt. Bra för intervjuer eller föreläsningar och du kombinerar egna intryck med inspelningen. Du kan även dela med dig av dina inspelningar och anteckningar men se till i så fall att du respekterar gällande upphovsrättsliga villkor.

Appen finns just nu bara för iPhone och iPad men förhoppningsvis kommer den även till andra plattformar.

torsdag 18 oktober 2012

Harvards första öppna kurser på edX får över 100 000 studenter

Harvard University samarbetar med MIT och Berkeley kring en plattform för avgiftsfria öppna utbildningar, edX (som jag har skrivit om tidigare flera gånger) Nu lanserar Harvard sina första två kurser via edXIntroduction to Computer Science 1 och Health in Numbers: Quantitative Methods in Clinical and Public Health Research. Enligt en artikel i tidningen Boston GlobeOnline Harvard University courses draw well har kurserna hittills fått över 100 000 anmälda studenter från hela världen. Kurserna startar denna vecka men det går bra att anmäla sig fortfarande.

Studenter får ett intyg för kursen men inga akademiska poäng så länge. Men det finns några amerikanska högskolor som kan nu validera sådana öppna kurser och kan ge riktiga högskolepoäng efter kompletterande examinationsuppgifter och avgift. Det händer saker nästan dagligen inom detta område.



onsdag 17 oktober 2012

Framtidens bibliotek 2013

Den stora bibliotekskonferensen Framtidens Bibliotek 2013 äger rum i Stockholm, 30-31 januari 2013. Enligt ett pressmeddelande på Newsdesk:

Varför ligger Holland och Danmark så långt före i utvecklingen? Nu har du chansen att lära dig av Europas bästa bibliotek – på hemmaplan! Utvecklingen inom bibliotek går snabbt framåt och den digitala närvaron blir allt mer påtaglig, men hur vet du att du arbetar mot framtiden och inte står och stampar? På konferensen får du lära dig att ha ett långsiktigt strategiskt perspektiv på just er biblioteksutveckling.

Allt mer krävs av er för att skapa en interaktiv atmosfär både för er fysiska och digitala miljö. Under konferensen lär du dig hur biblioteket genom rätt lokaler, miljö, aktiviteter och digital strategi kan attrahera besökare och få dem att stanna.

Du får lära dig:
• Hur du använder digital närvaro för att locka fram barns och ungdomars läslust
• Verksamhetsutveckling för att få alla medarbetare att arbeta framåt
• Hur ditt bibliotek kan inta rollen som interaktiv mötesplats
• Framgångsfaktorer från Danmark och Holland
• Vilken påverkan miljö och arbetssätt kan ha för erat biblioteks attraktiva ställning

Läs mer på konferensens webbplats: Framtidens Bibliotek 2013.

tisdag 16 oktober 2012

Varför IT i skolan inte lyckas

Laptop studying by Pesky Library, on Flickr
Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.0 Generic License  by  Pesky Library

Trots många stora och dyra initiativ under åren har IT inte riktigt blivit integrerad i skolan (eller högskolan). Det finns många anledningar varför man inte har lyckats och dessa faktorer sammanfattas i  ett väldigt bra bildspel av Jan Svärdhagen (Högskolan Dalarna) och Marie Linder20 anledningar till varför IT i skolan misslyckas.

- IT införs överallt och inte minst inom skolan. Detta sker på olika sätt och tyvärr hör man oftare om vilka problem som har uppstått snarare än alla fördelar som kan uppstå med IT i skolan. Orsakerna är många och jag har tillsammans med Marie Linder författat en lista över vanliga problem som ligger till grund för att man misslyckas eller får problem med införandet av IT i skolan. Denna lista är inte heltäckande och det finns en del som kanske inte känner igen sig alls. Detta är vi medvetna om men utifrån de möten vi har haft i olika sammanhang med skolledare, skolchefer, lärare, elever, föräldrar och politiker så ser vi att det finns mycket som går att göra bättre.

De ber om kommentarer och flera förslag till faktorer och lovar att snart presentera lika många förslag till förbättringar.

måndag 15 oktober 2012

Öppen kurs i utvecklingsekonomi

En ny aktör inom öppen utbildning heter MRUniversity. Efter all mediefokus kring de stora satsningar som edX (MIT, Harvard, Berkeley) och Coursera (Stanford och 32 andra lärosäten) kommer nu flera initiativ som paketerar föreläsningar och lärmiljöer helt gratis. Alla är exempel på innehållsbaserade MOOC (Massive Open Online Course) som består mest av inspelade föreläsningar och diskussionsforum.

MRUniversitys första kurs heter  Development economics som undersöker ekonomiska drivkrafter och utmaningar i utvecklingsländer. Pilotkursen har redan börjat och flera kurser lär komma inom kort.
Titta på den här introduktionsfilm:

SVERDnytt fokuserar på OER

Det senaste numret av den digitala tidskriften SVERDnytt (Svenska Riksorganisationen för distansutbildning) fokuserar på öppna lärresurser (OER Open Educational Resources).

I detta nummer kan du läsa följande artiklar:
1. Ordförande har ordet
2. Ossiannilsson E & Creelman A: Låt studenterna orchestrera sitt eget lärande – Det kollaborativa lärandet genom öppna digitala lärresurser (OER)
3. Creelman A & Ossiannilsson E: 2012 MOOCarnas år
4. Ossiannilsson E & Taawo A; Fria upphovsrättslicneser- underlättar kunskapsdelning och lärande
5. Axelsson K: Fler öppna lärresurser under Creative Commons
6. Lundberg L: Öppna digitala lärresurser förbättrar lärandet – Varför då då?
7. Ossiannilsson E & Schneider M: OER-öppna möjligheteter för lärande. Finansiär Internetfonden .SE
8. Ossiannilsson E: OER – Öppna digitala lärresurser inom Lärosäten Syd
9. Sandström U: Intervju med Erik Fichtelius, vd Utbildningsradion UR
10. Månsson_Wallin B: Folkbildningens digitala lärresurser
11. Ossiannilsson E: OER Services – att växa i ett kollaborativt lärande
12. Ossiannilsson E: Ur tidskriften Distance Education, Special Issue on OER

lördag 13 oktober 2012

Molntjänster för skola och högskola

Clouds by d.boyd, on Flickr
Creative Commons Attribution 2.0 Generic License  by  d.boyd

Norska myndigheter har nyligen gett tillstånd för Narviks kommun att använda molntjänsten Google Apps i kommunens skolor, enligt en artikel av Senter for IKT i utdanningenRiktig bruk av skytjenester i skolesektoren. För många skolor och högskolor är det väldigt intressant att ha viktiga programvaror och verktyg i molnet hos t ex Google, Apple eller Microsoft än att sköta allt på egna servrar. Problemet hittills har varit att lagstiftningen tillåter inte att personuppgifter lagras utanför Sverige eller att externa företag hanterar sådana uppgifter.

Artikeln menar att om man ställer tydliga krav på leverantörer och skriver ett bra avtal så går det bra att använda molntjänster och hålla sig till gällande lagstiftning. Det finns inget som förbjuder molntjänster, bara man följer reglerna:

- Essensen i saken er følgende: Hvis skoleeier stiller de riktige kravene til tjenesteleverandøren og kravene oppfylles av leverandøren, så vil bruken av tjenesten være lovlig. Men hvis feil krav stilles eller riktige krav ikke oppfylles, så vil bruken være ulovlig.

Frågan är om Narvik-fallet skapar prejudikat, även i Sverige.

Planera en webbföreläsning

Åsa Kronkvist och Dan Wirdefalk (LärandeResurscentrum, Högskolan Kristianstad) har producerat ännu en bra film. Denna gång ger de tips till dig som vill lägga ut föreläsningar på nätet. Filmen heter Håll det kort och det är huvudbudskapet; webbföreläsningar ska helst delas upp i korta avsnitt på max 15 minuter. Filmen innehåller flera nyttiga tips. Se den även på YouTube.



fredag 12 oktober 2012

Öppet lärande - utmaningar och möjligheter

Webbseminariet Öppet lärande - utmaningar och möjligheter som ägde rum 11 oktober kan nu ses som inspelning (klicka på bilden nedan för att starta inspelningen). Cirka 150 personer från hela landet deltog i seminariet och många flera kommer att se inspelningen.

I seminariet hör du:
  • Max Patzauer, studerande, teknisk fysik, KTH
  • Ambjörn Naeve, forskare, medieteknik och interaktionsdesign, KTH
  • Åsa Bergenheim, rektor vid Karlstads universitet
  • Satish Patel, språkvetare vid Linnéuniversitetet samt IKT-pedagog vid HumLab, Umeå universitet



Länk till inspelningen.

onsdag 10 oktober 2012

Twitter på konferenser

Audience by adactio, on Flickr
Creative Commons Attribution 2.0 Generic License  by  adactio

De flesta konferenser, i synnerhet utomlands, använder Twitter för att skapa diskussion under föreläsningar. Deltagare kan kommentera, ge tips på lämpliga länkar och starta egna diskussioner och i många fall visas Twitterflödet på en skärm vid scenen. Det fungerar utmärkt så länge alla visar hänsyn och respekt. En artikel i brittiska The GuardianLive-tweeting at academic conferences: 10 rules of thumb, ger praktiska tips för konferensarrangörer för hur man ska organisera konferensens twittrande.

Bland annat finns följande råd:

  • Bestäm och sprid konferensens twitterflöde (s k hashtag #) i god tid och se till att det inte krockar med befintliga sådana
  • Inse att många följer twitterflödet utifrån och kan behöva lite mer info om evenemanget
  • Försöka att fråga om lov innan man twittrar ut bilder
  • Se till att tydligt visa när du citerar och när du ger egna åsikter
  • Ge många länkar som är kopplade till föreläsningarna

tisdag 9 oktober 2012

Banala hinder mot IT i skolan

CC BY-NC-SA Some rights reserved by teachernz
Pedagogisk tillämpning av IT inom utbildning hindras oftast av banala problem som brist på eluttag, handhavande problem med datorer och lärarens bristfälliga IT-kompetens enligt en artikel på den norska sajten Forskning.noBanale problemer hindrer PC-bruk i skolenBård Ketil Engen vid Høgskolen i Oslo og Akershus har studerat hur verkligheten ser ut i flera norska skolor och lägger fram de största hinder mot integreringen av IT inom utbildning:

  • Enkla tekniska problem. Brist på eluttag, slut på batteritid, uppdateringar och fel i klassrummens datorer osv.
  • Ingen samordnad organisation av IT och lärande. Oftast drivs allt av eldsjälar på gott och ont. Ojämn support för lärare och studenter.
  • Brist på ledarskap. Saknas policies, riktlinjer och tydlig ledning.

Eftersom IT och lärande inte är ett eget ämne och påverkar hela verksamheten har skolor och högskolor svårigheter att hitta en plats för denna "nya" funktion inom organisationen. Oftast hamnar det fel. Lärarens inställning till IT och lärande och behov av kompetensutveckling är ytterligare två nyckelfaktorer som kan hindra utvecklingen. En del menar att datorer i klassrummet stör undervisningen men detta är inte ett teknikproblem säger Engen, hellre en fråga om hur man lägger upp undervisningen:

- Det er heller ikke et nytt problem at elever bruker PCer til andre ting enn det som er tenkt. Dette handler ikke om teknologi, men om holdninger, sier Engen.
- Løsningen er god klasseledelse, enten det er digitale fristelser eller andre fristelser som må tøyles i klasserommet.

Att prata för eller emot datorer i klassrummet är en irrelevant fråga idag, menar han:

– PC i undervisningen er kommet for å bli. Slike debatter kommer alltid med innføring av ny teknologi, sier Engen og viser til den i dag komiske debatten om for eller mot farge-TV som nådde helt inn i Stortingssalen i sin tid.
– Det store og viktige spørsmålet er hvordan vi bruker IKT i undervisningen.


Interaktiva presentationer

Det är svårt under en vanlig föreläsning att veta hur många aktivt följer med. Ett nytt kollaborativt verktyg SlideKlowd gör det möjligt för dig att dela dina bilder med alla i salen via dator, mobil eller surfplatta och samtidigt baka in interaktiva frågor och omröstningar under sessionen. Nu kan alla använda sina mobiler för att delta.

Du laddar upp ditt bildspel (t ex PowerPoint) till SlideKlowd och ger alla deltagare en kod som låter de logga in till presentationen. Under din presentation kan du lägga in frågor, omröstningar och andra aktiviteter och SlideKlowd visar alla resultat direkt på din skärm. Du kan se hur aktiva deltagarna har varit och få direkt återkoppling från hela gruppen.

Mest användbart med större grupper i hörsal men kan säkert användas med fördel även på webbseminarier eller ordinarie klassrum. Finns både för Apple och Android.

söndag 7 oktober 2012

Nytt nummer av Högre utbildning

Det senaste numret av tidskriften Högre Utbildning Vol 2 Nr 2
har just kommit ut och finns tillgängligt på nätet. Som vanligt finns det en stor bredd i tidskriftens artiklar som denna gång består av följande:

  • Handledning av examensarbeten som lärande i the zone of proximal development - David Ekholm
  • Är marknadsanpassad forskningsanknytning möjlig? Professionsutbildningar möter akademins nya krav - Malin Ideland, Claes Malmberg, Anne-Charlotte Ek, Sandra Jönsson
  • Kritisk, självständig och nyttig. Mål och praktik i forskarhandledning - Åsa Lundqvist, Mats Benner  
  • Lærerutdannerens digitale kompetanse - Rune Johan Krumsvik, Kariane Westrheim, Eva Sunde, Ketil Langørgen
Dessutom finns det en intressan debattartikel som är högst relevant för denna bloggs läsare - Salstentor: Teknikstöd för examination av Leonard Suppatt Ngaosuvan.

torsdag 4 oktober 2012

Digital kompetens i lärarutbildningen

Dagens ungdomar har växt upp med nätet som en självklarhet. Men trots att de flesta är vana vid datorer och smarta mobiler är det långt ifrån självklar att alla kan söka och kritiskt granska information på nätet. Digital kompetens är så mycket mer än bara grundläggande datorkunskap.

En ny bok har kommit ut som undersöker området digital kompetens och hur det ska integreras inom lärarutbildning. Boken heterDigital kompetens i lärarutbildningen - Ett integrationsperspektiv(Studentlitteratur) och har skrivits av Annika Käck, Sirkku Männikkö-Barbutiu, Anders Ambrén, Eva Fors, Mats Hanson, Margareta Hellström, Fredrik Oldsjö och Christopher Sönnerbrandt.

- Digital kompetens är i dagens samhälle en lika viktig kompetens som att kunna läsa och skriva. Därför ska den integreras i all utbildning. Begreppet är dock komplext och föränderligt med många tolkningar. Författarna i denna bok har definierat begreppet som digital teoretisk, didaktisk och teknisk kompetens. Till boken hör ett par filmer och en filmhandledning som inspirerar till arbete enligt bokens riktlinjer för lärarutbildningar, skolor och andra intressenter.

- Boken vänder sig till lärarutbildare, ansvariga för lärarutbildning, pedagogiska utvecklare och alla som är intresserade av att integrera IT och digital kompetens i högre utbildning. Den är även relevant för andra organisationer som stöd i ett kompetensutvecklingsarbete.

Provläs de första 70 sidorna (bara tillgänglig inom Sverige).


onsdag 3 oktober 2012

NITUS konferens - Den moderna högskolan - here, there and everywhere?

Nitus, i samarbete med Högskolan i Gävle, arrangerar en intressant konferens, Den moderna högskolan - here, there and everywhere? 8-9 november i Gävle om utvecklingen inom nätbaserad högre utbildning. Fokus är den politiska dialogen om distansutbildningens och lärcentras roll, kvalitetsfrågor och de tekniska utmaningarna för distansundervisning och lärcentra. Politiker och tjänstemän kommer delta.

Konferensens huvudtalare är:
  • Jörgen From (Universitetslektor, Umeå universitet) - Övergången från distansutbildning till nätbaserad utbildning.
  • Lars Utstøl (Daglig leder, Studiesenteret.no) - Internationella utblickar och lärcentra i Norge
  • Maria Nordmark (Konceptutvecklare, Interaktiva medier, Utbildningsradion) - Multimodalt lärande och interaktiva medier.
Nitus är en nationell organisation för kommuner med lärcentra som i IKT-baserade former förmedlar universitetens, högskolornas och yrkeshögskolans kurser.

tisdag 2 oktober 2012

Webbseminarium: Öppet lärande - utmaningar och möjligheter

Det har talats om en "tsunami" inom högre utbildning och flera högt rankade amerikanska universitet bedriver gratis utbildning online på bred front. När de bästa föreläsarna finns tillgängliga för alla helt gratis på internet och när universitets- och högskolekurser finns fritt tillgängliga ett musklick bort – vad gör då studenten, läraren och universitetsledningen? Och vad säger forskaren?

Det är temat för ett nytt webbseminarium, Öppet lärande - utmaningar och möjligheter, som ingår i projektet OER - Öppna möjligheter för lärande som stöds av Internetfonden.
Vi kommer att höra:
  • Max Patzauer, studerande, teknisk fysik, KTH
  • Ambjörn Naeve, forskare, medieteknik och interaktionsdesign, KTH
  • Åsa Bergenheim, rektor vid Karlstads universitet
  • Satish Patel, språklärare vid Linnéuniversitetet samt IKT-pedagog vid HumLab, Umeå universitet
De framför sina tankar och idéer kring ämnet. Vi bjuder in alla intresserade att vara med att lyssna, kommentera och ställa frågor via chatten och upptäcka webbinariets möjligheter till öppet kunskapsutbyte.

Tid: 11 oktober 2012, 14.00-15.00
Plats: Virtuellt mötesrum i Adobe Connect.
Observera! Adressen till mötesrummet kommer att mejlas till alla anmälda 1-2 dagar innan webbinariet.

Webbinariet arrangeras av ITHU, .SE, SUNET och nätverket Dela! Det är kostnadsfritt och öppet för alla intresserade.

Mer om seminariet samt anmälan.

DelRett - norsk guide om upphovsrätt

Norge har en nationell webbguide om upphovsrätt och publicering för lärare på alla nivåer, DelRett. DelRett har nyligen uppdaterats och innehåller information och guider om vad du som lärare får och inte får publicera på nätet och hur du kan arbeta med dessa frågor med dina elever/studenter. Du kan ta reda på vad som gäller om du vill visa filmer i klassrummet eller bädda in dem i lärplattformen och vad som gäller med musik, texter eller bilder. Framför allt finns det bra information om vad som gäller för publicering av text, bild, film och musik på lärplattformar.

I Sverige finns förstås Skolverkets utmärkta tjänst Kolla Källan men en motsvarande guide för högre utbildning saknas.

måndag 1 oktober 2012

Finska lärare skriver ny lärobok i matte under en helg

En grupp finska mattelärare och forskare samarbetar på nätet och skriver en egen kursbok i matematik under en helg. Projektet började fredag 28 september och ska vara klar till söndag 30 september. Boken skrivs helt öppet med en Creative Commons BY-licens (du får kopiera och bearbeta om du bara anger källan) och kan användas direkt i klassrumet. Kursboken är förstås på finska men det är fritt fram att översätta och använda här i Sverige. Dags för en svensk hackathon?

Läs mer i en bloggpost från en av deltagarna, Vesa Linja-Aho: A group of Finnish math teachers write an open textbook in a weekend hackathon.
Gruppen har även en Facebookgrupp: Oppikirjamaraton.