tisdag 26 februari 2013

Radio som öppen lärresurs

Det finns otroligt mycket bra radio som kan användas inom utbildning, tillgängligt när du vill som podcasts. Både Sveriges Radio och UR producerar bra program för skola, högskola och folkbildning. Dan Frendin, lärare i naturvetenskap vid Stagneliusskolan i Kalmar, har startat en blogg som ska fungera som guide för alla som vill använda radioprogram i sin undervisning, Radio som öppen lärresurs (se även Facebookgruppen). Webbguiden ingår i ett projekt med fokus på radio inom utbildning:

- Denna sida administreras av utvecklingsprojektet ”Radion som öppen lärresurs och ljud som redovisningsform” inom Kalmarsunds gymnasieförbund. Här kommer vi dokumentera allt vi gör inom projektet och föra en dialog med lärare, ”radiofolk” och andra som är intresserade av hur man kan använda radion som öppen lärresurs och ljud som redovisningsform.

På bloggen hittar du länkar till radioprogram och podcasts inom alla ämnesområden. Fokus i projektet ligger på gymnasienivå men här finns det mycket av inttresse för andra utbildningsnivåer.

Ett bra exempel på hur dagens radioprogram använder sociala medier för att skapa en community kring programmet är Klotet, ett program om miljöfrågor av SR Vetenskapsradio. Alla 185 program är tillgängliga och kan laddas ner eller höras direkt i datorn eller mobilen. Dessutom finns det en livlig Facebooksida där lyssnare bidrar till programmets utformning och påverkar dess innehåll, samt Twitterkonto och blogg. Genom att ha dessa direkta kanaler mellan redaktionen och lyssnare har programmet fått en stor genomslagskraft i skolorna. Läs mer: Klotet i sociala medier.

Klotet är ett radioprogram och en blogg som hela tiden pratar med Er läsare/lyssnare via bloggen och Facebook och Twitter.
– Från Er får vi mängder av uppslag och förslag på frågor och gäster. Ibland har till och med våra läsare varit med oss ut på reportagen, säger producenten Johan Bergendorff.

Klotet i radio sänds på onsdagar kl 13.20 och torsdagar 19.03 samt natten mot fredagar 01.03 i P1 men kan när som helst avlyssnas via bloggen och laddas ned som poddradio. Vi som bloggar skriver på vardagar, men kommenteringen är öppen dygnet runt under en vecka.

Inga kommentarer: