torsdag 12 november 2015

Svenskarna och internet 2015


Svenskarna och internet är en årlig rapport som sammanställs av Internetstiftelsen i Sverige (IIS). Årets rapport släpptes idag (12 november) med presskonferens och mycket medieintresse. Här finns det mycket statistik och analys över hur vi använder internet idag, utveckling och trender. Enligt pressmeddelandet ser man följande tendenser:
  • Svenskarna använder i genomsnitt internet tre timmar om dagen, i en genomsnittlig barnfamilj finns det 1,9 surfplattor, fildelningen fortsätter att minska och 28 procent av internetanvändarna betalar för strömmade filmtjänster, till exempel Netflix. 
  • 93 procent av alla svenskar har internet, en ökning med 1 procentenhet sedan förra året. Fyra av fem använder internet dagligen, en ökning med 4 procentenheter sedan 2014.
  • 92 procent har en dator, 77 procent en smartmobil och 59 procent en surfplatta. I genomsnitt använder vi internet 21 timmar i veckan. Drygt 8 av dessa timmar är via mobilen, en ökning med en halvtimme sedan förra året.
  • Den mobila boomen har avstannat men däremot har pensionärerna hoppat på tåget och börjat använda smart mobil och surfplatta. Nära hälften (48%) av de i åldersgruppen 66-75 år har nu en smart mobil och en dryg tredjedel (35%) har en surfplatta, i båda fallen en ökning med 10 procentenheter sedan förra året.
Dessutom ser man att filmtittandet verkligen exploderar, sociala medier fortsätter att växa, e-handeln minskar lite och fildelning minskar markant. Samtidigt konstaterar rapporten att 840 000 personer inte använder internet alls, främst därför att de inte är intresserade.


Källa: Pressmeddelande (Cision), Svenskarnas internetvanor under lupp i rapporten ”Svenskarna och internet 2015”.

Här kommer en inspelning som presenterar hela rapporten.


Inga kommentarer: