onsdag 15 juni 2016

Dags att ifrågasätta det långa sommarlovet?


Skolelever i Sverige har 2 månaders sommarlov och högskolestudenter får hela tre månaders ledighet men är det vettigt att vara ledig så länge idag? Det är frågan som ställs i en krönika av Emma Leijnse i HD, Långt sommarlov - nej tack! För många elever och studenter är sommarlovet ingen skön avkoppling eftersom de inte får bidrag eller busskort, de flesta fritidsaktiviteter tar också ledigt och resultatet kan bli en frustrerande ofrivilligt uppehåll. Det långa lovet betyder också att många tappar farten i sina studier och helt enkelt glömmer mycket av det de gjorde under våren.

Genomsnittsåldern för att ta högskoleexamen i Sverige är mycket högre än i de flesta länderna (29 år) och författaren menar att flera sommarkurser skulle hjälpa studenter komma snabbare fram. Ett kortare sommarlov skulle lösa flera problem menar författaren.

- Låt oss plugga på sommaren istället för att tränga ut arbetslösa unga och nyanlända från arbetsmarknaden, var budskapet i en debattartikel från SSU och Saco studentråd för någon vecka sedan. Många studenter vill plugga också på sommaren menade de (siffran 164 000 ansökningar till årets totalt 351 sommarkurser talar sitt tydliga språk), och efterlyste att Socialdemokraterna gör verklighet av sitt vallöfte om fler och bättre sommarkurser på lärosätena.

Inga kommentarer: