lördag 14 mars 2020

Källkritik - viktigare än någonsin i kristider


Nu när världen grips av oro kring spridningen av viruset COVID-19 finns det ett överflod av information och råd, i synnerhet på nätet. En krönika av Anette Novak, direktör för Statens medieråd, Om sökningar och säkra källor i oroliga tider, ger kloka råd om vilka källor du kan lita på och hur sökresultat och sociala medier kan manipuleras av dem som vill sprida faklska rykten.
Parallellt med pandemiutbrottet började också falska eller missvisande publiceringar, till exempel om vad som dödar och hur enskilda kan skydda sig. Några exempel på falsarier som fått bred spridning är sociala medie-poster som påstår att vitlök, klorin, mineralblandningar och droger skyddar mot covid-19. Dylika påståenden kan, om någon litar på källorna och agerar utifrån råden, vara livsfarliga.
 Det bästa rådet är att ta del av information från trovärdiga källor som:
När det gäller information som sprids via sociala medier bör du alltid ta reda på vem som står bakom informationen, syftet, källor (i synnerhet när det gäller bilder och video) och om samma information också finns på pålitliga sajter.

Inga kommentarer: