tisdag 31 mars 2020

Upphovsrättsskolan

Upphovsrättsskolan är en ny sajt med information, guider, filmer, spel och lektioner om olika aspekter av upphovsrätt som berör elever, lärare och lärarstudenter inom grundskolan.
I Upphovsrättsskolan hittar du olika spelliknande uppgifter för undervisning och inlärning av grundläggande upphovsrättsrelaterade begrepp, källhänvisningar och användning av olika typer av verk. Materialet ger många olika verktyg för inlärning av upphovsrätten och kreativt arbete.
Här hittar du som lärare eller lärarstudent material som du kan använda i klassrummet för att undervisa om rättigheter och skyldigheter när du använder andras verk eller själv skapar filmer, webbsidor, bilder och bloggar. Det finns material för alla åldersgrupp från årskurs 1 uppåt och allt material passar för såväl datorer som mobiler och plattor.

Här ser du ett kort reportage om tjänsten.

2 kommentarer:

Jörg Pareigis sa...

Tack för tipset, Alastair! Bra med denna resurs. Jag hade önskat mig att det fanns betydligt mer om Creative Commons (CC) licenser. Högst kritiskt också att det är en intresseorganisation av uppehovrättsägare (Kopiosto) som ligger bakom materialet. Visar kanske hur lite vi bryr oss om i Sverige om utbilda om CC!

Alastair Creelman sa...

Håller med dig Jörg. CC glöms bort i många kurser och information om juridik och undervisning. OER är inte riktigt på kartan i Sverige trots engagerade eldsjälar.