tisdag 24 augusti 2010

Egyptiska universitet går över till e-böcker

Egyptens universitetsminister Hani Hilal föreslår att landets lärosäten slutar att använda kursböcker och gå över helt till e-böcker redan nästa år enligt en artikel i University World News. Han vill gärna modernisera högre utbildning och vill investera i ny infrastruktur för att möjliggöra en övergång till digitala lärresurser.

Det verkar som ett utmärkt initiativ men det har redan fått en del motstånd. Inte så mycket för att lärarna är emot e-böcker och digitalisering men för att övergången hotar en nödvändig inkomstkälla. Många lärare i landet har ganska låga löner och ett sätt att dryga ut lönen är att skriva läroböcker som kan sedan rekommenderas till studenterna. Utan denna inkomst skulle många lärare ha det svårt. Många tycker att universiteten bör få större självständighet och inte vara beroende av statlig finansiering framöver.

Ett annat problem är att det kommer att kräva stora investeringar både i ny utrustning och infrastruktur men också kompetensutveckling för att kunna genomföra reformen. Utan tvekan blir det intressant att se hur utvecklingen går framöver och om flera länder anslutar sig.

1 kommentar:

lennart.lundberg@vxu.se sa...

"dryga ut lönen är att skriva läroböcker" varför itne skriva e-böcker :)
/Len