torsdag 12 augusti 2010

Nätgenerationen eller inte


Efter flera år av artiklar och reportage om den så kallade nätgenerationen (digital natives) kommer mer och mer bevis om att dagens ungdomar inte är så bra på digitala medier som vi trodde. En artikel i tyska Spiegel Online (The internet generation prefers the real world) berättar om ny forskning om tyska ungdomars nätvanor.

Rapporten, Growing up with the social web, har skrivits av forskare vid Hans Bredow Institut, Universitetet i Hamburg. De har intervjuat tyska ungdomar om sin användning av sociala medier och ser att, även om ungdomarna använder många av dessa tjänster, de använder bara en bråkdel av de möjligheter som finns.

- More surprising yet, these supposedly gifted netizens are not even particularly adept at getting the most out of the Internet. "They can play around," says Rolf Schulmeister, an educational researcher from Hamburg who specializes in the use of digital media in the classroom. "They know how to start up programs, and they know where to get music and films. But only a minority is really good at using it." 
(från artikeln The internet generation prefers the real world)

Undersökningen visar att även om ungdomarna tillbringar väldigt mycket tid på nätet via datorn eller mobilen, handlar det mest om textkommunikation och oftast inom ganska begränsade kretsar. Endast en minoritet ägnar sig åt mer komplexa aktiviteter som medieproduktion och kollaborativa verktyg som wikis eller bloggar.

Många befarar att ungdomar håller på att tappa sin social kompetens eftersom de bara träffas på nätet men undersökningen visar mortsatsen: de föredrar fysiska möten och ser nätet som en komplement till riktiga möten, inte som en ersättning.

Kopplingen mellan detta och utbildning är att vi som utbildare inte ska bara ta det för givit att alla studenter kan teknik. Många behöver stöd och goda råd.

1 kommentar:

lennart.lundberg@vxu.se sa...

Gillar formuleringen "ser nätet som en komplement till riktiga möten, inte som en ersättning". Det är ett realistiskt sätt att se på saker och ting. Det är ytterst sällan en sak eller en företeelse helt ersätter en annan, åtminstone på kort sikt. Tror att det är bra när saker och ting får samexistera där de olika sakerna används-sker när de passar bäst.
/Lennart