måndag 23 augusti 2010

Multitasking - gör flera saker ineffektivt


De flesta av oss försöker att bli effektivare genom att göra flera saker samtidigt: svara på epost, lyssna på musik, kolla Facebook, prata med kollegor mm. Vissa lyckas bättre än andra men är multitasking möjlig eller bara en modern myt?

Det är kärnan i en artikel från BBC denna vecka, Is multitasking a myth? Flera experter menar att vi i stället skiftar fokus snabbt från en aktivitet till en annan men att vi inte kan göra två saker exakt samtidigt. För att kunna skriva en uppdatering på till exempel Facebook måste vi stänga av bara en kort stund för att göra det. Tittar vi på TV samtidigt kommer vi förmodligen att missa lite av budskapet när vi lägger uppmärksamhet på en annan aktivitet.

Enligt Damon Young, författare till boken Distraction:
- When we move from our job to an e-mail, it takes about a minute to recover our train of thought. And then we get another e-mail, or an SMS, so our concentration is fractured. The result? We're not really multi-tasking. We're switching between tasks in an unfocused or clumsy way.

Det går att kombinera aktiviteter som sker i olika delar av hjärnan som att prata och köra bil men det är väldigt svårt att skriva, lyssna och prata samtidigt. Forskning vid Stanford University visar att folk som "multitaskar" mycket är faktiskt väldigt ineffektiva.

1 kommentar:

lennart.lundberg@vxu.se sa...

Precis så känns det ofta i det uppkopplade samhället. Jag har ofta fyra till fem kanaler uppkopplade samtidigt. Flera rätt "omedelbara" kanaler också som chatt i ICQ, Skype där man kanske i värsta fall kör flera chattar samtidigt... Det är inte produktivt, åtminstone inte när man nästan samtidigt ska försöka åstadkomma ett strukturerat och sammanhängande innehåll i en blogg eller ordbehandlingsdokument... De få gånger jag kopplar ner mig och BARA försöker skapa ett innehåll, oavsett sort, och istället tar en paus med kaffe (och kanske andra laster :) så blir det alltid bättre. Hjärnan återhämtar sig bättre genom sådana avbrott än avbrott genom att gå till en annan kanal som t.ex. Facebook!
Tja, något att fundera över helt klart!
/Len