fredag 4 maj 2012

Harvard och MIT vill utbilda en miljard människor via nätet

I år har utbudet av öppna, gratis utbildningar exploderat och utveckling fortsätter att överraska. Denna vecka har två av de mest respekterade universiteten i världen, Harvard University och Massachusetts Institute of Technology (MIT), lanserat en gemensam plattform för öppna nätbaserade utbildningar, EdX, med målet att erbjuda öppen utbildning till en miljard människor globalt.

Båda lärosäten har sedan länge publicerat och delat sina föreläsningar och kursmaterial till alla med tillgång till nätet och många har lärt sig väldigt mycket genom att ladda ner och använda materialet. EdX blir en lärplattform med ett stort utbud av utbildningar från bägge universitet där studenter kan skapa studiegrupper, få tillgång till studieguider och online support och följa kurserna i egen takt. Nätstudenterna får samma material som studenterna på campus men inte akademiska poäng. De får dock intyg från universiteten och för många räcker det. För många är det mer intressant att lära sig än att få betyg.

Universiteten satsar mycket på EdX och kommer att forska kring projektet för att se hur materialet används och lära sig mer om nya former för samarbete och lärande. Plattformen är öppen så att andra universitet kan ansluta sig i framtiden eller gör egna versioner.

Titta på följande film för en kort introduktion. När kommer svenska lärosäten att erbjuda sådant?Läs mer i MIT News, MIT and Harvard announce edX
.

4 kommentarer:

Daniel sa...

Mycket, mycket intressant. När kan detta börja bli verklighet? Hittar inte någon site för anmälan etc?

För övrigt måste jag säga att du har en intressant blogg med ett aktuellt ämne (öppet lärande).
Jag brinner själv mycket för "open source"-material och t.ex P2P.

I've bookmarked your blogg! ;-)

Med vänlig hälsning
/Daniel

charlotta wasteson sa...

Sånt här gör mig alldeles lyrisk! Det måste vara så här Internet var tänkt att användas! :D

Anonym sa...

Wow! kommer vi att få se något liknande från svenska lärosäten?

Ja för många, o kanske allt fler?, är inte akademiska betyg det viktigaste utan att kunna vissa sin kunskap på andra sätt.
/Marie

Alastair Creelman sa...

Det här är stort och att 2 av världens främsta universitet gör det visar att det inte är bara ett sidospår eller eldsjälsfråga. Tusentals universitet publicerar kursmaterial och föreläsningar helt öppet och vill gärna dela med sig. Det är inte innehåll vi lever på längre - det är sammanhang.