onsdag 5 september 2012

Robotar som gör fel hjälper barn med engelska

Robot Joe by FlySi, on Flickr
Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.0 Generic License  by  FlySi

En ny japansk studie visar att robotar kan hjälpa barn i skolan enligt en artikel i Digital Trends, Study: Stupid robots can make kids smarter. Men det handlar inte om smarta allvetande robotar men robotar som gör fel.

Forskare vid japanska University of Tsukuba skapade en robot som skulle hjälpa barn mellan 4 och 8 år att lära sig engelska. Roboten gjorde enkla fel då och då och barnen var snabba på att rätta roboten och försökte att hjälpa den att förstå. Roboten var dock fjärrstyrd av forskarna och det var de som egentligen diskuterade med barnen, men för barnen var det klart att de hjälpte sin robotvän. Poängen med studien var att visa hur barnen blev mer engagerade i sitt eget lärande eftersom de kände sig i kontroll och att det var de som undervisade.

- The key discovery, according to the report, was finding out that the kids became more engaged with the robot as it made mistakes that they could recognize and try to correct. “When the robot got a shape wrong, the child could teach the robot how to draw it correctly by guiding its hand. The robot then either ‘learned’ the English word for that shape or continued to make mistakes,” 

Inga kommentarer: