tisdag 4 september 2012

Wiki - Kollaborativt skrivande på nätet

En wiki är en webbsida som flera kan skriva och redigera. Den som skapar en wiki bestämmer vilka som får redigera och bidra till wikin. Alla tidigare versioner sparas och men kan alltid se vem som skrev vad och när. Wiki är ett mycket bra verktyg för grupparbete, projekt och uppsatsarbete där samarbetet är viktigt och bör användas mycket mer inom utbildning i stället för att skicka filer fram och tillbaka via e-post eller ladda upp nya versioner i lärplattformen.

Stefan Pålsson skriver en bra artikel på Skolverkets Omvärldsblogg, Integrera wikis och Wikipedia i undervisning, om olika satsningar som görs nationellt och internationellt för att hjälpa lärare använda wikis på ett praktiskt sätt. Projektet WikiSkills består av 8 partners i Europa bland annat Wikimedia Sverige, som vill hjälpa skolor, yrkesutbildningar och högskolor använda wikis på ett pedagogiskt sätt. Enligt Anna Bauer, en av de ansvariga hos Wikimedia Sverige:

- Vi reser gärna ut i landet och hjälper lärare och utbildare inom vår målgruppatt börja integrera wikis och Wikipedia i undervisningen. Men det krävs att det är minst tio intresserade, att det finns en lämplig lokal och att deltagarna har åtminstone lite kunskaper om vad en wiki är och hur det hela fungerar. Har ni tankar och idéer kring scenarier som kan passa i undervisningen, och uppfyller de här kraven, är det bara att kontakta oss, så hjälper vi er att komma igång!

Här kommer en kort film om hur du kan använda wikis i undervisningen från den utmärkta resurssajten Verktyg för lärande:


Film: Verktyg för lärande by Samverkan för nätbaserad högskoleutbildning is licensed under a Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-Dela Lika 2.5 Sverige License.

Inga kommentarer: