Årstaskolans e-bibliotek Bibblis har blivit en succé sedan starten i somras. På sajten publiceras elevernas egna e-böcker och vem som helst kan läsa dem.
– För att göra skolarbetet meningsfullt tror vi att elever behöver få skapa material som når en riktig publik, säger Mikael Kring, IT-pedagog på skolan.
Idén till Bibblis föddes när skolan började arbeta med surfplattor. Plötsligt öppnades nya möjligheter att arbeta digitalt med de skrivprojekt som redan fanns på skolan.
– Eleverna skapade otroligt bra, välskrivna och genomarbetade böcker, som de lagt ner mycket tid och kraft på. Vi tänkte att fler borde få ta del av dessa, berättar Mikael Kring, som var den som skapade Bibblis. Så fort sajten kvar klar började elever skicka in sina böcker, omslagsbilder och baksidestexter.
Respons har kommit från lärare och elever från hela Sverige, som har laddat ner och läst böcker från Bibblis. Böckerna kan läsas på både mobila enheter och datorer. Vissa av dem är även inlästa.
– Eleverna är superstolta över sina arbeten och att deras böcker läses över hela Sverige. De har tagit bokskrivandet på största allvar, berättar Mikael Kring, som då och då får uppdatera böckerna.
– Många elever rättar stavning eller ändrar sådant de inte varit nöjda med, helt enkelt för att de märker att andra människor ser och läser deras böcker.
Med ett eget e-bibliotek följer nya pedagogiska möjligheter. Eleverna får öva sig i ett ge respons på varandras böcker och kan skapa ytterligare material och aktiviteter kring böckerna, till exempel videointervjuer med varandra eller högläsning för yngre elever på skolan.
– Pedagogerna på skolan hittar fler användningsområden och Bibblis kommer att vidareutvecklas, precis som allt annat på webben, säger Mikael Kring.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar