lördag 9 mars 2013

Norsk utredning om digital examination

Day 23 - Exam hall by jackhynes, on Flickr
Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.0 Generic License  by jackhynes

Norska NTNU (Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet) har just tagit fram en utredning om möjligheterna att digitalisera examinationsprocessen vid universitetet, enligt en artikel på Universitetsavisa.no, Digital eksamen: De som venter på PC får se. Utredningen rekommenderar ett pilotprojekt för att testa lämpliga modeller. I pilotprojektet ska tre varianter utvärderas:
  • Uppgift och svar på papper men med datorn som hjälpmedel.
  • Uppgiften är på papper men ska lämnas in digitalt.
  • Allt är digitalt
Utredningen rekommenderar att digitalisera allt men varnar att det kommer att kräva nya sätt att examinera där svaren inte kan hittas direkt på nätet. En stor fråga är om universitetet ska tillhandahålla datorer för säker examination eller om studenterna ska kunna använda sina egna. Den bästa lösningen är förmodligen heldigital examination med studenternas egna datorer och inte bunden till tentamenssalar. Utmaningen är ju att ändra vår syn på vad vi egentligen vill examinera.

Enligt sektionschef Knut Veium vid NTNUs Studieavdelning:

- Dagens tradisjonelle skoleeksamen gjør det mer komplisert å digitalisere eksamen. Blant annet er sikkerheten ved skoleeksamen en utfordring. Hvis alt var tillatt, ville det bli enklere. NTNU bør kanskje se nærmere på alternative måter å vurdere kunnskap på, parallelt med at vi utreder digital eksamen.

Inga kommentarer: