onsdag 27 mars 2013

E-medborgare

Halmstad bibliotek by Stefan Sager, on Flickr
Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.0 Generic License  by Stefan Sager

Halmstads kommun är först ut i Sverige med att erbjuda utbildningen eMedborgaren till alla invånare. På lördag i samband med dagen ”Ny på nätet”Stadsbiblioteket kan de första exemplaren hämtas. Utbildningen eMedborgaren kommer sedan att erbjudas nationellt för att hjälpa fler att bli digitalt delaktiga.

Undersökningar pekar på att cirka två miljoner svenskar inte kan göra sina vardagsärenden på internet. En miljon av dem står helt utanför it-samhället, genom att de saknar uppkoppling till internet, inte har någon mejladress eller inte vet hur man använder en dator. Samtidigt utvecklas samhället till att bli allt mer digitalt.

Utbildningspaketet e-Medborgaren erbjuds kostnadsfritt till intresserade Halmstadsbor som vill lära sig allt ifrån hur man använder datorer och mobiltelefoner, hittar information på internet, handlar och bokar biljetter till hur man skaffar e-legitimation, sköter kontakter med myndigheter och gör bankärenden.

– Digitala kunskaper är en nödvändig basfärdighet precis som att läsa, skriva och räkna. Kommunens satsning på digital självservice, så kallade e-tjänster, gör det också än mer angeläget att öka de digitala kunskaperna för alla, säger Carl Westman, utvecklingsstrateg inom IT i Halmstads kommun.

– Modern teknik och smarta lösningar som underlättar vardagen för invånarna är värdelösa om man inte har kunskaperna som krävs för att använda dem.

Utbildningen genomförs på nätet och är framtagen av Dataföreningen. Efter genomförd utbildning kan man göra ett individuellt kunskapstest och bli certifierad eMedborgare.

Källa: Pressmeddelande på MyNewsdesk: Halmstad – först i landet med att utbilda till e-medborgare.

Inga kommentarer: