lördag 31 augusti 2013

SVERDs höstkonferens 18 oktober

SVERDs (Svenska Riksorganisationen för Distansutbildning) höstkonferens med tema Flipped classroom, mobilt lärande och OER äger rum fre 18 oktober på Saturnus konferens Hornsgatan 15, Stockholm.

Ur programmet:
  • Flipped Classroom - David Black-Schaffer (Uppsala Universitet)
  • Mobilt lärande - representant från Google
  • Digitaliseringskommissionen om framtidens IT samhälle 
  • Boldic Award 2013 - delas ut till årets bästa ODL utvecklare i Norden och Baltikum.
  • OER Öppna lärresurser - Jan Pawlowski (prof Jyväskylä University)
Pris 600 kr för medlemmar och 800 kr för icke medlemmar (inklusive kaffe och lunch). 

fredag 30 augusti 2013

Skolfilmer

Lärarkanalen är en webb TV-kanal med ett stort utbud av filmer för lärare i alla skolnivåer. Kanalen drivs av Lärarförbundet och innehåller föreläsningar, paneldiskussioner och intervjuer med lärare, skolutvecklare, IT-pedagoger, beslutsfattare, forskare och politiker om aktuella skolfrågor. Dessutom kan du ladda upp en egen film för att visa intressanta initiativ och projekt. Du kan prenumerera på kanalen så att du får e-post när en ny film släpps. Här får du ett smakprov, en intervju med Digitaliseringskommissionens ordförande Jan Gulliksen.



Ett annat filminitiativ kommer från Pedagogiskt Centrum i Göteborg som har producerat en filmserie om Juridik i skolan. Filmerna förklarar begreppen kring följande ämnen:

torsdag 29 augusti 2013

Metadata och standarder - webbseminarium 23 september

OER Sverige arrangerar ytterligare ett webbseminarium 23 september och denna gång handlar det om taggning av öppna lärresurser och standard för metadata.

Tid: 23 sept 2013, kl 14-15.
Plats: Virtuellt mötesrum i Adobe Connect. Läs mer
Målgrupp: lärare, lärarutbildare, bibliotekarier och andra intresserade.
Kostnadsfritt. Föranmälan krävs!
Anmäl dig här!
En länk till mötesrummet kommer att skickas till dig 1-2 dagar före webbinariet.

Välkommen till ett webbseminarium som kommer att handla om olika aspekter kring metadata, standarder och dess betydelse för öppna digitala lärresurser och även om hur man själv kan ”tagga” sina lärresurser.

Innehåll
  • Globalt perspektiv och semantiska söktjänster – Fredrik Paulsson, docent, Technology Enhanced Learning (TEL), Umeå universitet
  • Organisatoriska aspekter, hur man kan jobba med metadata – Mats Brenner, IKT-pedagog vid Learning Center, Högskolan i Gävle
  • Hur man kan ”tagga” öppna lärresurser och jobba med metadata – Alma Taawo, Fristående konsult inom it/lärande och metadata.

onsdag 28 augusti 2013

Guide till digital publicering för bibliotek

CC BY-SA Some rights reserved by LibraryPublishingToolkit
Bibliotek har gått från att ta hand om innehåll i form av böcker, tidskrifter och digitala medier till att aktivt publicera och hjälpa studenter och lärare publicera sina artiklar digitalt. En ny amerikansk guide, Library Publishing Toolkit, innehåller artiklar och exempel på hur ett bibliotek kan utveckla publiceringstjänster och skapa värdefullt innehåll för sin målgrupp.

- The Library Publishing Toolkit looks at the broad and varied landscape of library publishing through discussions, case studies, and shared resources. From supporting writers and authors in the public library setting to hosting open access journals and books, this collection examines opportunities for libraries to leverage their position and resources to create and provide access to content.

Bland annat finns det artiklar om trender inom akademisk publicering, hur man publicerar e-böcker och tidskrifter samt publicering av filmer och hur man arbetar med digitala resurser. Guiden har en Creative Commons licens och får kopieras fritt enligt licensen (erkännande, dela lika).

tisdag 27 augusti 2013

Kom igång med Adobe Connect

Tagung ”Lernen mit digitalen Medien” by davidroethler, on Flickr
Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.0 Generic License  by davidroethler

Vill du komma igång med e-mötestjänsten Adobe Connect eller känner att du behöver bli bättre på att använda den? Nu kommer två webbseminarier som ger dig baskunskaper om hur du kan använda Adobe Connect. Dessa seminarier riktar sig till nya användare inom högre utbildning (studenter/personal) som vill veta mer om tjänsten som tillhandahålls via SUNET.
  • 30 augusti kl 12.00-12.45 
  • 2 september 18.00-18:45
  • 5 september 12.00-12.45 
Länk till mötesrummet (öppnas strax före varje möte)

Innehåll
  • Vad kan du göra med Adobe Connect, (Janne Nyström, Luleå tekniska universitet) 
  • Vad behöver du för att få en bra upplevelse med Adobe Connect, (Markus Schneider, Karlstads Universitet) 
  • CafeConnect, supporttjänst online, (Stigbjörn Åman, Luleå tekniska universitet) 
Ingen föranmälan behövs och seminarierna hålls på svenska. Sändningar sker på Internet i mötesverktyget Adobe Connect. Du behöver inte ladda hem något program – verktyget är webbaserat och för att delta krävs en Internetansluten dator.

Testa din utrustning i förväg.


måndag 26 augusti 2013

Open SNH - öppna lärresurser från svenska lärosäten

En ny portal för öppna lärresurser inom svensk högre utbildning håller på att ta form. Open SNH är en samling öppna lärresurser som publiceras med Creative Commons licenser och varje lärobjekt taggas med information om lämplig nivå, ämnesområde, inriktning mm. Portalen innehåller material från Luleå Tekniska Universitet, Mittuniversitet, Högskolan i Gävle och Utbildningsradio (UR).

Vårt mål är att OPEN SNH är en webbplats och samverkansportal på nätet där lärare, studenter och bibliotekarier på svenska lärosäten hittar, delar och samverkar kring öppet utbildningsmaterial inom olika teman och akademiska ämnen.

Portalen är just nu en beta-version och meningen är att de deltagande lärosäten lägger in många föreläsningar, övningar och andra lärresurser framöver. Andra lärosäten är också välkomna att bidra och förhoppningen är att lärare inom högre utbildning kan dela med sig av sitt material genom Open SNH

Det första området som ska utvecklas heter Vetenskapsteori och metod. Här samlas filmer, övningar och reportage som kan användas av lärare och studenter vid andra lärosäten eller för självstudier. Modulerna håller på att utvecklas men förhoppningen är att materialet är på plats inom en månad.

Det blir säkert intressant att följa utvecklingen med Open SNH de närmaste månaderna.

lördag 24 augusti 2013

Digital kompetens för lärare


Vill du komma igång med sociala medier som Facebook, Twitter och bloggar eller vill du veta mer om hur man använder surfplattor och mobiler i klassrummet? Modern Lessons erbjuder ett växande utbud av korta, öppna och gratis nätkurser för att hjälpa lärare förstå dagens sociala medier och hur de kan användas för att stödja lärande. Det finns nybörjarkurser i Google, YouTube, Facebook, Twitter, Pinterest, WordPress, Apples iPad, skapa en hemsida, nätbaserade verktyg mm.

Kurserna består av självstudier med en blandning av filmer, övningar, uppgifter och tester och när du har klarat alla moment får du ett intyg. Du kan börja när du vill och ta så mycket tid du behöver. Nästan alla kurser är gratis men det finns ett fåtal mer specialiserade som kostar en mindre avgift.

- Modern Lessons is a free tool for teachers, students, parents, school administrators, and everyone else looking to boost their skills. We’re currently specializing in offering mini-courses designed to help those relatively new to technology. We’re also building some premium and accredited courses that will go a bit more in-depth.

Se kursutbudet.
Läs även Modern Lessons blogg.

fredag 23 augusti 2013

Dags för ett nytt nätuniversitet?

Studying managerial accounting by S.C. Asher, on Flickr
Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.0 Generic License by S.C. Asher

En debattartikel (Dags för ett nytt nätuniversitet?) av Martin Wallström i Computer Sweden undrar varför svenska lärosäten drar ner på distansutbildning när efterfrågan internationellt växer starkt. Varje terminsstart läser vi om den akuta bostadsbristen som finns i alla universitetsstäder och han undrar om man inte kunde lösa detta till viss del genom att lägga flera kurser på distans i stället.

Problemet är att landets lärosäten skär ner på distansutbildning just nu trots ett ökande intresse och att det finns en brist på övergripande strategier inom området. Det finns ingen strategisk samordning kring landets utbud av distansutbildning och många utbildningar är beroende av eldsjälar och inte integrerade i lärosätets utbud.

- Problemet är att det på många håll saknas är en systematik i hur man erbjuder distanskurser. Distansundervisningen består alltför ofta av ett hopkok av orienteringskurser som inte leder någonstans.
Ska det bli något vettigt med distansundervisningen i framtiden måste det till ett helhetstänk som saknas idag. Byråkrati löser inte allt, men det behövs fler spetsutbildningar på nätet. Vad gör de ansedda teknik- och handelshögskolorna i dagsläget? Bortsett från några ekonom- och högskoleingenjörsutbildningar sker ganska lite. Sverige halkar efter många andra länder när det gäller distansutbildning inom högre studier. Vem ska vända trenden? Kanske är tiden mogen för ett nytt Nätuniversitet, den här gången ett sådant som faktiskt gör skäl för sitt namn?


Är det läge att skapa ett svenskt nätuniversitet som ger alla i landet möjlighet att utbilda sig oavsett bostadsort och som kan erbjuda flexibla utbildningar som kan integreras med arbetslivet? Det finns exempel på sådant i andra länder, t ex brittiska Open University, Open University of Catalonia och Athabasca University i Kanada.

torsdag 22 augusti 2013

Centern föreslår fempunktsprogram för bättre användning av IT i skolan

Centerpartiet har släppt en rapport om möjligheterna med IT i skolan. IT-ministern Anna-Karin Hatt och Centerpartiets utbildningspolitiska talesperson, Ulrika Carlsson, presenterade rapporten Använd den digitala kraften i skolan som riktar sig mest till skolan men som även innehåller en del rekommendationer som berör högre utbildning. Rapporten konstaterar att Sverige ligger bra till när det gäller tillgång till datorer och nätverk men att användning inte har utvecklats mycket under de senaste fem åren.  

Anna-Karin Hatt skriver i sin bloggpost om rapporten:

- Trots att det nu finns fler datorer i skolan så ligger själva användninghen av de digitala verktygen i skolan kvar på en alldeles för låg nivå. De senaste fem år har nästan ingenting hänt när det gäller it-användningen, utan fortfarande är det ungefär hälften av våra högstadieungdomar som sällan eller aldrig får använda datorer under lektionstid. Samtidigt ser vi, i internationella mätningar, att svenska elever är betydligt sämre än barn och unga i andra länder, när det gäller vissa it-relaterade uppgifter.

Partiet föreslår en fempunktsplan som de kommer att ta upp inom regeringen:
  • Alla skolor ska ha en IT-strategi
  • Ett nationellt digitalt lärarlyft
  • Ökad forskning inom IT-baserad pedagogik
  • Fler lärosäten bör ge öppna kurser på nätet
  • Underlätta distans- och fjärrundervisning i skolans alla ämnen
Lyssna på ett reportage från Sveriges Radio:

Lyssna: Hatt vill satsa på mer it-inlärning i skolorna

onsdag 21 augusti 2013

Skapa en blogg med WordPress

CC BY-NC-ND Some rights reserved by Marie Linder
WordPress är ett av de mest populära verktygen för att skapa bloggar och webbsidor. Lärare Marie Linder (@kringlan på Twitter) har skapat en enkel nybörjarguide för alla som vill starta en blogg i WordPress, med steg-för-steg instruktioner om inställningar och designmöjligheter.

Marie bloggar flitigt om sin undervisning och använder bloggar med sina elever, både individuella bloggar och klassbloggar. Du kan läsa mer om hur hon använder bloggar i klassrummet i en post som heter Att blogga i skolan. Bloggar kan vara ett sätt att öppna upp klassrummet mot omvärlden.

- Skolan och speciellt klassrummet kan lätt bli en verklighet för sig. Genom bloggar kan utomstående få bättre insikt i skolvardagen och de kan bli liksom fönster in i skolvärlden. En blogg kan vara ett bra sätt att visa upp skolarbetet för till exempel föräldrar, beslutsfattare och media. Bloggar kan vara ett sätt för elever och pedagoger att visa upp sitt arbete, samtidigt som det blir en dokumentation av vardagen. Bloggar bidrar till transparens, och kan på så sätt medverka till en riktigare bild av skolverksamheten.

tisdag 20 augusti 2013

Webbseminarium - OER och det digitala biblioteket

Tid: 26 augusti 2013, kl 14-15
Plats: Virtuellt mötesrum i Adobe Connect. Läs mer
Kostnadsfritt. Föranmälan krävs!
Sista anmälningsdag 25 augusti.
Länk till mötesrummet kommer att mailas ut till alla anmälda innan webbinariet.

Välkommen till ett webinarium om det digitala bibliotekets och de pedagogiska utvecklingsenheternas roll när det gäller högskolornas användning av öppna lärresurser.

Hur kan bibliotekarier och pedagogiska utvecklare stödja lärare att använda öppna lärressurser? Det handlar både om att kunna hitta relevanta lärresurser av god kvalitet och att förhålla sig till lärresurser i sin pedagogik.

En annan roll för biblioteket är att tillgängliggöra lärresurser i våra system. Ska de vara synliga i det nationella bibliotekssystemet Libris eller i något av lärosätenas lokala system?

Vi kommer att möta:
  • Maria Wikstrand, bibliotekarie, och Hans Öberg, IKT-pedagog, vid Karolinska Institutet, berättar hur de arbetar med öppna lärresurser i de högskolepedagogiska kurserna för lärare.
  • Markus Schneider och Jörg Pareigis, Karlstads Universitet, berättar om ett projekt kring att hjälpa lärare hitta relevanta lärresurser.
  • Eva Norling, Blekinge Tekniska Högskola, ger några konkreta exempel på hur biblioteket kan synliggöra lärresurser och funderar över gemensamma lösningar.
  • Miriam Säfström, metadatasamordnare på Kungliga Biblioteket, berättar om hur lärresurser hanteras i Libris och vad KB:s pågående och frantida metadataprojekt kan innebära.
Se inspelningen

måndag 19 augusti 2013

Google Apps som lärplattform

CC BY-NC Some rights reserved by IKTpedagogerna.se
Flera skolor i Sverige börjar använda Google Apps som plattform. Kalmarsunds Gymnasieförbund har en blogg som heter IKTpedagogerna.se och där har de börjat en serie korta artiklar om hur man praktiskt kan börja använda Google Apps som lärplattform.

Den första artikeln i serien heter Google Apps som lärplattform – Del 1 Mappstruktur i Drive. Det handlar om hur man skapar en tydlig mappstruktur i Google Drive som möjliggör både grupparbete med gemensamma dokument och hantering av individuella inlämningsuppgifter. Det är viktigt att skapa en tydlig struktur och att se till att behörighetsnivåerna stämmer, framför allt för mappar för kommunikation mellan elev och lärare.

Flera delar i artikelserien kommer under de närmaste dagarna. Håll ett öga på bloggen IKTpedagogerna.

Gör vilken yta som helst till en pekskärm

Ubi Interactive lanserar en imponerande lösning som innebär att du kan skapa en interaktiv pekskärm på en vanlig vägg eller bordsyta. Genom att kombinera en projektor med Microsoft Kinect kan du visa presentationer eller webbsidor direkt på väggen och bläddra, klicka och zooma in precis som man gör på en smartboard eller surfplatta. Ubi upptäcker och tolkar dina hand- och fingerrörelser framför skärmen och reagerar nästan direkt så att det känns som en vanlig smartboard. I filmen nedan visas flera tänkbara användningsområden. Priser för Ubi Interactive varierar från den enklaste lösningen på cirka 1000 kr till företagslicenser för cirka 10 000 kr.

Läs en artikel om lösningen i webbtidningen Wired: Ubi turns any wall into a touchscreen using Microsoft's Kinect.


fredag 16 augusti 2013

Facebook inom utbildning - ny guide

Många utbildningsorganisationer, lärare och studenter använder Facebook för samarbete, diskussion, marknadsföring och informationsspridning. Brittiska Education Foundation har nyligen publicerat en praktisk guide, Facebook guide for educators, till lärare som behöver råd och tips om hur de kan använda Facebook i sin undervisning. Guiden gäller både för skola och högskola och innehåller exempel från Wellington College och London Nautical School.

Guiden tar upp bland annat hur man kan använda Facebook för att stödja informellt lärande, skapa mötesplatser för studenter, lärare och andra intressenter (t ex föräldrar) och för att utveckla studenternas digitala kompetens.

- The guide aims to be practical and hands on, but is not exhaustive. Innovative uses of Facebook are being developed all of the time and as such we have created a Facebook for Educators Page run by educators for educators, to share their experiences and recommendations across the UK and beyond.

Läs också David Hopkins post om guiden och för bra tips om integritets- och säkerhetsfrågor kring Facebook i klassrummet läs Juliette and Stephen Heppells artikel Using Facebook in the classroom.

torsdag 15 augusti 2013

Skolforum 2013

Skolforum är Nordens största mötesplats för skolutveckling och hålls i år på Älvsjömässan i Stockholm 28-30 oktober. Förutom en stor mässa kring läromedel finns det ett omfattande seminarieprogram. Några höjdpunkter i programmet enligt arrangörerna:

Träffa artisten Petter som berättar om sin skolgång och hur han upptäckte språket, Martin Widmark presenterar projektet En läsande klass och prisbelönta Nacka skolbibliotek berättar om hur de gjort resan från boksamling till pedagogisk resurs.

Organisationen Friends, Forum för levande historia och Emerich Roth är några av de som är på plats för att diskutera kring vårt förhållningssätt till andra. Trivselledarna ger tips på hur leken ger verktyg mot mobbning, och SkolMat Sverige och Anna Nygren diskuterar kopplingen mellan mat och inlärning.

Konflikthantering i professionellt lärarskap och Mentorskap i skola och förskola är några av de böcker kring ledarskap som presenteras av sina författare, och Lärarnas Riksförbund, Lärarförbundet och Sveriges Skolledarförbund är på plats för att diskutera karriär.

Inträdet till Skolforum är 300 kr och det finns dessutom grupprabatter.

onsdag 14 augusti 2013

Nytt nummer av SVERD-nytt

SVERD (Svenska Riksorganisation för Distansutbildning) har just publicerat ett nytt nummer av tidskriften SVERD-nytt. I detta nummer finns det ett tydligt fokus på rapportering från sommarens EDEN-konferens i Oslo där bland andra Sir Ken Robinson och Sugata Mitra bidrog. Dessutom finns det information om SVERDs höstkonferens i Stockholm.

Länkar till alla artiklar:
  1. Rapport från EDEN Oslo konferensen The joy of learning 13-15 juni
  2. Satsa på kreativitet i utbildningen Sir Ken Robinson
  3. Skolan i molnet, Prof Sugata Mitra
  4. MOOCs utvecklar utbildningens kvalitet av Ebba Ossianilsson
  5. SVERDs Höstkonferens 2013 18 Oktober i Sthlm – Flipped classroom, Mobilt lärande och Öppna lärresurser
  6.  Nominera för Boldic Award 2013 !
  7. Skollyftet

tisdag 13 augusti 2013

Hur skärmkultur förändrar våra läsvanor

CC BY-NC-SA Some rights reserved by murphyeppoon
Idag läser vi nyheter, artiklar, tidskrifter och böcker via våra mobiler, plattor eller bärbara datorer. I synnerhet läser ungdomar och barn mest digitalt material. Hur förändras ungdomarnas läsvanor och förmågan att djupläsa av den digitala revolutionen?

En videointervju med Johan Elmfeldt (filosofie doktor i litteraturvetenskap och docent i svenska med didaktisk inriktning, Malmö Högskola) på webbkanalen Fjärde uppgiften tar upp dessa frågor. Intervjun har titeln Så har skärmkulturen förändrat vårt läsande, skrivande – och även tänkande. Johan Elmfeldt har forskat i ungdomars digitala läsvanor och vikten av att anpassa undervisning i skola och högskola till det nya medielandskapet. De nya medieformerna har kommit för att stanna och vi måste anpassa oss. Samtidigt måste vi se till att inte förlora konsten att djupläsa.

- Här betonar Johan Elmfeldt vikten av att bejaka och anpassa sig till utvecklingen som förstås inte går att vrida tillbaka. Det finns mycket positivt, som att unga idag skriver mer än någon annan generation. Samtidigt visar forskningen att unga idag har svårare att ta till sig längre texter, som böcker, och här har anpassningen till det nya en gräns, menar Johan Elmfeldt. Det finns fortfarande ett stort egenvärde att tränga sig in i långa texter.


måndag 12 augusti 2013

Mittuniversitetet satsar för utvecklat e-lärande

Pressmeddelande från Mittuniversitetet (My Newsdesk)

En ny satsning på forskning inom e-lärande ska ytterligare öka kvaliteten i utbildningen vid Mittuniversitetet. Sex miljoner satsas när en ny forskningsmiljö byggs upp för att ta tillvara nya pedagogiska metoder och nya möjligheter som den senaste tekniken och internet ger.

Lärande med stöd av lämplig pedagogik och tekniskt stöd, benämns ofta som e-lärande. Att Mittuniversitetet driver en stark och omfattande forskning inom området e-lärande är betydelsefullt för universitetets långsiktiga utveckling. Därför investerar universitetsledningen totalt sex miljoner de kommande åren i forskning om e-lärande för att utveckla e-lärandet inom både distans- och campusutbildningar.

- Vid Mittuniversitetet är e-lärande särskilt tydligt med tanke på den stora andelen studenter som bedriver nätbaserade studier, men även de campusbaserade utbildningarna använder tekniskt stöd i hög grad, säger Anders Söderholm, rektor. 

Målsättningen är att Mittuniversitetet ska ligga i framkant i de pedagogiska metoderna för e-lärande och den senaste teknikanvändningen. De nya forskningsresurserna knyts till två redan befintliga forskargrupper inom området vid Mittuniversitetet.

Satsningen innebär för ämnet informatik och pedagogik, att två gästprofessorer anställs på deltid och totalt fyra ytterligare forskare rekryteras inom e-lärande. Fram till 2016 ska en experimentverkstad byggas upp gemensamt med universitetets Lärande och resurscentrum (LRC). Verkstaden ska ge möjlighet att prova nya pedagogiska metoder och ny teknik för Mittuniversitetets utbildningar.

- Det blir en möjlighet för våra lärare att anpassa och hitta de bästa utbildningsformerna för just deras utbildning. På så sätt tar vi ansvar för att vår pedagogik och distansoberoende teknik håller högsta klass också i framtiden, säger Ola Lindberg, verksamhetschef, LRC.

måndag 5 augusti 2013

Ny studie - varför läser man MOOCs?


Studenter som läser öppna nätbaserade kurser (MOOCs) gör det på grund av nyfikenhet, kursens kvalitet och faktum att den är gratis, enligt en artikel i Education NewsSurvey Finds Curiosity, No Cost Motivate Successful MOOC Students. En ny undersökning som omfattar drygt 1800 studenter visar de viktigaste motivationsfaktorer: nyfikenhet för kursens ämne lockade 35% av deltagarna, 24% angav egen fortbildning och gratisfaktorn lockade 16%.

MOOC-studenter är inte traditionella universitetsstuderande; de flesta har längre erfarenhet av högre utbildning, är mellan 24-53 och 63% är kvinnor. Dessutom var hela 42% av deltagarna lärare eller arbetade inom utbildningsbranschen. Många deltagare studerade flera MOOCs. Dett visar att MOOCs inte direkt hotar traditionell universitetsutbildning men erbjuder nya möjligheter för fortbildning och livslångt lärande.

- This study confirms that for MOOCs to be a relevant part of education’s future, they must offer a more compelling experience than the traditional college course,” said Misty Frost, chief marketing officer at Instructure. “The popularity of MOOCs shows an appetite for learning in the open online format, but these courses are competing for attention in an age of digital entertainment and social media. Simply replicating the lecture model of instruction in a MOOC doesn’t facilitate the educational experience needed to sustain engagement.

lördag 3 augusti 2013

Ny rapport om digital delaktighet

Bild: Linnéuniversitetet
Linnéuniversitetet fick uppdraget av regeringen att studera hur frivilliga insatser bidrar till att höja den digitala delaktighet i landet. Nu kommer rapporten som har sammanställts av Angela Zetterlund (pressmeddelande: Digital delaktighet – regeringsuppdrag rapporteras idag)

- Frågan om digital delaktighet är angelägen men också komplicerad, säger Angela Zetterlund. Många aktörer är inblandade och många olika krav och behov finns att beakta. I den här studien har vi fokuserat på att skapa en bild av problemets struktur, pekat ut några viktiga problemområden samt gett exempel på hur framgångsrikt främjandearbete idag byggs upp underifrån. Det är nästan som en liten folkrörelse att få med alla i digital samhällsutveckling, avslutar hon och understryker att universiteten har en stor och viktig roll i detta.

Rapporten analyserar både begreppet digital delaktighet, hur det påverkar olika åldersgrupper och
ger många exempel på genomförda projekt. Rapporten avslutas med följande rekommendationer:
  • Utred möjligheten att skapa en gemensam resurs för digitaliseringsfrämjande insatser
  • Utred möjligheten att permanenta nationella satsningar på opinionsbildande kring digitalt innanförskap
  • Utred möjligheten att i regleringsbrev uppdra åt myndigheterna Folkbildningsrådet, KB och nätverket Digidel att i samråd med Handisam, PTS och MTM (fd TPB) och regeringens Digitaliseringskommission ansvara för insatser som syftar till att överbrygga digitala klyftor och främja innanförskap i digitala miljöer
  • Gör en översyn över hur universitet och högskolor idag hanterar frågan om digital delaktighet i sina proffessionsutbildningar samt i sin forskning
Ladda ner hela rapporten (Linnéuniversitetet).